Matbaada basılan ilk eser hangisidir? İbrahim Müteferrika'nın bastığı ilk eser nedir?

Matbaada basılan ilk eser hangisidir merak ediliyor. Osmanlı Devleti sınırları içinde Türkler tarafından işletilen ilk matbaa İbrahim Müteferrika tarafından açıldı. Peki, Müteferrika'nın bastığı ilk eser hangisiydi?

İbrahim Müteferrika'nın bastığı ilk eser merak ediliyor. Osmanlı’ya ilk matbaayı kazandıran İbrahim Müteferrika’nın matbaasında bastığı ilk kitap vatandaşların merak konusu oldu.

İBRAHİM MÜTEFERRİKA'NIN BASTIĞI İLK ESER HANGİSİDİR?

Osmanlı Devleti sıınrları içinde Türkler tarafından işletilen ilk matbaa 1727 yılında İbrahim Müteferrika tarafından açıldı. Müteferrika, bu konuda Padişah iradesi ve Şeyhülislâm fetvasını alınca, matbaa ustaları ve harf dökümcülerini yurt dışından getirterek işe koyuldu. Kendi konağında kurduğu ve ilk adı Darü't-tıbatü'l Mamure, daha sonraki adı Darü't-tıbatü'l Amire olan matbaa, kuruluşunun üzerinden iki yıl geçtikten sonra 1729 yılında "Vankulu Lugatı"nın birinci cildinin basımını gerçekleştirdi.

VANKULU LUGATI NEREDE?

Balıkesir’de Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eser Kütüphanesi’nde, Osmanlılar zamanında yetişen fıkıh ve lügat alimi Vankulu Mehmet Efendi’nin yazdığı ve ilk Türk matbaacısı İbrahim Müteferrika’nın 1729 yılında matbaasında bastığı Vankulu Lügatı titizlikle korunuyor.

Matbaada basılan ilk eser hangisidir? İbrahim Müteferrika'nın bastığı ilk eser nedir? ile ilgili etiketler Osmanlı ibrahim müteferrika matbaa
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.