Masaüstü bilgisayarlarda donanım nasıl yükseltilir?

Masaüstü bilgisayarlarda donanım yükseltmek yapmak isteyenler ister istemez bazı hatalar yapmaktadırlar. Bunları en aza indirmek için masaüstü bilgisayarlarda donanım nasıl yükseltilir, nelere dikkat edilmelidir gibi konularda araştırma yapmakta fayda vardır.

Masaüstü bilgisayarlarda donanım nasıl yükseltilir?

Masaüstü bilgisayarlarda donanım yükseltme yapmak isteyen kullanıcılar yaptıkları hatalar nedeniyle bilgisayarlarında ciddi zararlar yaratabiliyor. Bu nedenle yapılacak yükseltmeler öncesinde masaüstü bilgisayarlarda donanım nasıl yükseltilir, nelere dikkat edilmelidir gibi konularda bilgi alınarak, doğru donanımlarla yükseltme işlemleri tamamlanmalıdır.

Masaüstü bilgisayarlarda performans arttırma

Masaüstü bilgisayarların en cazip yanlarından birisi, yükseltmeye daha açık olmasıdır. Standart bir dizüstü bilgisayarda kullanıcıların kendi başına donanım değişikliği yapması çok daha zor olsa da masaüstü bilgisayarın kapaklarının açılarak donanımların çıkarılması ve yeni alınan donanımın takılması yükseltmelerde kolaylık sağlar.

Ekran kartı yükseltmesi

Yeterli gelmeyen ekran kartları için yükseltme yapmak isteyen kullanıcıların dikkat edilmesi gereken iki önemli detay güç kaynağı ve anakart uyumudur. Her bir ekran kartı, belirli bir güç ihtiyacı duyar ve her ekran kartı için güç bilgileri detaylı olarak alınabilir. Bu nedenle tercih edilecek ekran kartı ile birlikte çoğu zaman yeni bir güç kaynağının da alınması gerekir. Anakart uyumu ise dikkat edilmesi gereken diğer bir detaydır. Bir anakart, tüm ekran kartları ile uyumlu değildir. Bu nedenle iki kriteri de sağlayan bir ekran kartına yönelerek bütçe ve performans beklentilerine göre seçim yapılması gerekir.

Depolama alanı yükseltmesi

Standart hard disk modelleri artık yerini SSD olarak adlandırılan donanımlara bırakıyor. PCI-e tabanlı SSD’ler ile birlikte performans artışı yaşanabileceği gibi daha hızlı okuma ve yazma oranlarına ulaşılabilir. Modellerle 2GB/S’ye kadar yüksek bir performans elde edilebilir. Masaüstü ve laptop modelleriyle SSD uyumunda sorun yaşanması düşük bir ihtimal olduğundan dolayı bütçe ve performansa göre karar verilerek yeni bir donanıma geçiş yapılabilir. Üstelik bazı modellerde masaüstü kullanımı için PCI slot adaptörü de alınabilir.

RAM yükseltme

RAM yükseltme, ekran kartı gibi dikkat edilmesi gereken bir diğer donanımdır. Her RAM her anakartslotuna uymayacak, sistem çalışmasına uyum sağlamayacaktır. Bu nedenle öncelikle mevcut RAM’lerin bilgilerini CPU-Z gibi programlarla öğrenmeli ardından anakartın hangi RAM’ler için destek sağladığı incelenmelidir. 1333 MHz maksimum ram frekansı destekleyen bir anakarta, bu değerlerin üzerindeki RAM’ler takılamaz. Bu doğrultuda yeni RAM’ler alınarak eski RAM’ler çıkartılarak aynı slotlara takılabilir.

Bilgisayarlar için yükseltme seçeneklerinde genellikle bu 3 donanım değiştirilmektedir. Anakart değişikliği ya da işlemci gibi değişiklikler standart kullanıcılar için önerilmez. Ancak bilgisayarın sunduğu performans yeterli gelmiyorsa, özellikle yıllanmış bilgisayarlar için en uygun çözüm, beklentilere uygun bir bilgisayar ya da laptop modeline geçiş yapmaktır. Casper’ın bütçe dostu fiyatlar sunduğu masaüstü ve laptop modellerine göz atabilir ve hemen yeni bir model için sipariş verebilirsiniz.

Masaüstü bilgisayarlarda donanım nasıl yükseltilir? ile ilgili etiketler Masaüstü bilgisayarlar laptop Casper
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.