Mars'ta yer çekimi var mı? Mars mı büyük Dünya mı?

NASA, Perseverance adlı keşif aracını Mars'a yolladı. Uzay aracından gelen ilk görüntüler ise tüm dünyayı heyecanlandırdı. Birçok insan Mars'ta yer çekimi var mı, Dünya mı büyük Mars mı büyük sorularını sormaya başladı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, geçtiğimiz günlerde Mars yolculuğu için hazırlanan Perseverance isimli keşif aracını uzaya yolladı. Perseverance'ten gelen ilk görüntüler ise tüm dünyayı heyecanlandırdı. Peki, Mars'ta yerçekimi var mı, Mars mı büyük Dünya mı?

MARS'TA YER ÇEKİMİ VAR MI?

Hız yarışında Dünya, Mars’a toz yutturuyor. Mars, Güneş’in çevresinde saatte yaklaşık 87 bin kilometre hızla dolanırken Dünya’nın hızı saatte ortalama 107 bin kilometredir. Dünya bildiğiniz gibi Güneş’in çevresindeki bir turunu 365 günde tamamlar. Mars’ın bu yolculuğu 687 Dünya günü sürer.

MARS MI BÜYÜK DÜNYA MI?

Dünya hacim yarışında da Mars’ı geride bırakır. Mars’ın 6 bin 791 kilometrelik çapı, Dünya’nın 12 bin 755 kilometrelik çapının neredeyse yarısı kadardır. Mars’ta kütle çekim kuvveti de daha azdır. Bundan dolayı Dünya’da 45 kilogram olan bir nesne bu gezegende tartılsa yaklaşık 17 kilogram gelir.

2012 yılında gezegen yüzeyine inen Curiosity (Merak), indiği Gale Krateri'ni bir zamanlar dolduran gölün canlı organizmaların gelişmesine uygun olabileceğini ortaya çıkardı. Ayrıca Curiosity canlı organizmaların yapı taşları olan karbon içeren organik moleküller de buldu.

Şimdi Perseverance aracı, yine benzer bir alanda, yaşam izlerini tespit etmek üzere tasarlanan aletler kullanarak incelemeler yapacak.

Mars'ın Güneş Sistemi gezegenler arasındaki sıralaması nasıl?

Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Bu sekiz gezegenin altısının çevresinde doğal uydular döner. Ayrıca dış gezegenlerin her birinin toz ve diğer parçacıklardan oluşan halkaları vardır.


MARS MI BÜYÜK DÜNYA MI?

Mars'ta yer çekimi var mı? Mars mı büyük Dünya mı? ile ilgili etiketler NASA Mars
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.