Maltepe'deki çöpleri toplayan İBB'ye suçlama

CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun yönetimindeki İBB çalışanları ile Maltepe Belediyesi'nde greve giden temizlik işçileri arasında 'grev kırıcılığı' gerilim yaşandı. İşçiler İBB'yi grevi kırmaya çalışmakla suçlarken, Büyükşehir yönetiminden sert bir açıklama geldi. "Sözü sahibine iade ediyoruz" denilen açıklamada, grev hakkına saygı duyulduğu ancak halk sağlığı için çöpleri topladıklarını savundular.

Maltepe Belediyesi’nde yaşanan grev nedeniyle sokaklarda biriken çöpler CHP'li Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB tarafından toplanıyor. Bunun üzerine İBB'ye grevdeki Sendika tarafından ‘grev kırıcılığı’ suçlaması yapıldı.

İŞÇİLER KARŞI KARŞIYA GELDİ

Maltepe'ye çöp toplamak için gönderilen İBB işçileriyle grevdeki çalışanlar arasında da gerginlik yaşandı. Maltepe Belediyesi işçileri, çöpleri toplayan İBB çalışanlarına tepki göstererek çalışmaya engellemeye çalıştı. 

Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Yönetimi tarafından yapılan açıklamada "Küçükyalı'da işçi arkadaşlarımıza yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından planlı bir saldırı yapıldı. Gerekli araştırmaları yapıyoruz ilerleyen saatlerde bunu organize eden işçilere saldırtan kişileri yapacağımız basın açıklaması ile tek tek açıklayacağız" ifadeleri kulanıldı.

6356 sayılı çalışma yasasının 68. maddesinde yer alan greve ilişkin "Grevdeki işçinin yaptığı iş daimi veya geçici olarak bir başka işçiye yaptırılamaz” ifadesini de paylaşan Sendika'nın İBB'ye yönelttiği suçlama üzeri İBB'den çöp toplama çalışmaları hakkında açıklama geldi. 

Maltepe'deki çöpleri toplayan İBB'ye suçlama

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ayrım yapmadan 39 ilçe belediyesi sakinlerine aynı mesafede ve eşit hizmet götürmektedir” denilen açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı:

"Son günlerde Maltepe ilçesinden çok sayıda vatandaş, temizlik ve çöp toplama konusunda yaşanan olumsuzluklardan şikayetçi olmuş ve İBB’den yardım talep etmiştir.

Pandemi döneminde temizlik koşullarının taşıdığı hayati önem nedeniyle, bu şikayetlere İBB’nin kayıtsız kalması, toplum sağlığı açısından mümkün değildir. Bu sebeple, grev hakkına saygı duymakla birlikte, Maltepe’de toplum sağlığını tehdit eden unsurlar İBB iştiraki İSTAÇ marifetiyle toplanmaktadır.

Anayasa’nın 56.maddesine göre; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.” Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Anayasa da yer alan hükümler devlete ve vatandaşa birer tavsiye değil, uyulması zorunlu, müeyyideye bağlanmış en üst hiyerarşik kurallar bütünüdür.

Büyükşehir sınırları içinde çevrenin korunması genel yetkisi 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. Maddesinin (i) bendi uyarınca Büyükşehir Belediyesine verilmiştir.

Yine,1593 Sayılı Hıfzıssıha Kanunu’nun çeşitli maddeleri, çevre ve toplum sağlığının korunması konusunda belediyeleri yetkili kılmaktadır. Bu çerçevede; grev nedeniyle Maltepe ilçesinde toplanmadığı için, çevre sağlığına zarar veren ve salgın hastalık üreme ve yayma riski taşıyan çöplerin toplanmasına, Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda bulunan ana arterler ve meydanlar öncelikli olmak üzere, katkı sağlanmaktadır."

Maltepe'deki çöpleri toplayan İBB'ye suçlama - Resim : 2

"SÖZÜN SAHİPLERİNE İADE EDİYORUZ"

Açıklamada sendikadan İBB'ye yöneltilen 'Grev kırıcı’ suçlamasına ilişkin de, “İçinde bulunduğumuz salgın ortamı şartlarında kabul edilmesi mümkün değildir” denildikten sonra “Bu yakıştırmayı, İBB ailesi olarak sözün sahiplerine iade ediyoruz. Maltepe Belediyesi’nin temizlik işçilerinin hak ettiği ücreti alması konusunda da ilgili kurumla İBB olarak görüşmelerimiz devam etmektedir. Arzumuz, bir an evvel bu grevin tarafları memnun edecek şekilde sona ermesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe ya da parti farkı gözetmeksizin, toplumun genelini ilgilendiren sorunlara her yerde güçlü bir şekilde müdahale etmeye devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

 

Maltepe'deki çöpleri toplayan İBB'ye suçlama ile ilgili etiketler Maltepe Çöp İBB sendika grev kırıcı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.