Macron, koronaya AB Liderler Zirvesi'nde mi yakalandı?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dün koronavirüse yakalandığı açıklandı. Geçen hafta Brüksel’de AB liderler zirvesine katılan Macron'un koronaya AB Liderler Zirvesi'nde yakalanmış olabileceği iddiası diğer Avrupalı liderler arasında endişeye neden oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un (42) hafif belirtiler göstermesi üzerine yapılan COVID-19 testi pozitif çıktı. Daha önce bazı ülke liderleri koronavirüse yakalansa da Macron’un testinin pozitif çıkması ülke sınırlarını aşan bir etki yarattı.

ZİRVEYE KATILMIŞTI

Bunun nedeni ise Macron’un geçen hafta Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği zirvesinde üye ülke liderleriyle, bazılarıyla ikili düzeyde olmak üzere, bir araya gelmiş olması. Macron’un, bu haftanın başında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı’nın (OECD) 60’ıncı yılı nedeniyle Paris’e gelen bazı liderlerle de ikili görüşmeler yapması ‘alarm’ seviyesinin yükselmesine neden oldu. Elysee Sarayı’ndan testin pozitif çıktığı bilgisinin verilmesiyle birlikte Avrupa’dan arka arkaya karantina açıklamaları geldi.

KARANTİNADA KALACAK

Fransız yetkililer ilk belirtileri göstermeye başladığı an test yapılan Macron’un, 14 Aralık’tan itibaren de potansiyel bulaştırıcı olarak değerlendirildiğini belirttiler. Macron’un temasta bulunduğu isimlerin belirlenmesi amacıyla kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Macron bir hafta süreyle karantinada kalacak.

EŞİ RİSK GRUBUNDA

Bununla birlikte Macron, sağlığı el verdiği ölçüde, çalışmayı ve yükümlülüklerini teknoloji aracılığıyla yerine getirmeyi sürdürecek. Emmanuel Macron’dan 25 yaş büyük olan eşi Brigitte (67), yaşı nedeniyle daha fazla riskle karşı karşıya olan kişiler kategorisinde yer alıyor. Salı günü yapılan testinin negatif çıktığı ve herhangi bir belirti göstermediği duyurulan First Lady önlem olarak kendisini izole etti.

BAŞBAKANDAN TEDBİR

Fransa Başbakanı Jean Castex de önlem olarak karantina kararı aldı. Castex’in testi negatif çıktı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez tüm programını iptal ederek 24 Aralık’a kadar karantinada kalacağını açıkladı. Macron’un Paris’te ağırladığı isimler arasında yer alan Portekiz Başbakanı Antonio Costa da testten geçip karantinaya giren isimlerden. Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel de aynı yönde adım attılar.

AB’DE DE TECRİT

Hafta başında yapılan testi negatif çıkan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in şu aşamada kendini izole etme niyeti olmadığı belirtilirken 14 Aralık’ta OECD toplantısı için Paris’te bulunan ve Macron’la görüşen AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise tecrit kararı aldı.

Macron, koronaya AB Liderler Zirvesi'nde mi yakalandı? ile ilgili etiketler macron ab liderler zirvesi fransa cumhurbaşkanı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.