Macron açıkladı: 'Operation Barkhane' son buldu

Afrika kıtası için yeni bir sayfa aralanıyor gibi duruyor. Macron, geçtiğimiz gün sinyallerini verdiği Afrika'dan çekilme sürecininin başlangıcını temsil eden kararını açıkladı.

Fransa'nın Afrika'nın istikrarsız Sahel bölgesinde köktendinci terör örgütlerine karşı yürüttüğü askeri operasyon Macron'un kararıyla durduruldu.

Macron açıkladı: 'Operation Barkhane' son buldu

FRANSA ARTIK DAHA GENİŞ ÇAPLI ÇALIŞACAK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptığı açıklamada 'Operation Barkhane' in sona erdiğini ve bunun yerine 'bölgedeki daha geniş çaplı uluslararası çabaların parçaları olacaklarını' söyledi.

ASKERİ VARLIĞIMIZDA DERİN DEĞİŞİMLERE GİTMELİYİZ

Macron, Afrika'nın Sahel bölgesi denilen ve Mali, Burkina Faso, Moritanya, Nijer ve Çad gibi ülkelerden oluşan coğrafyanın tümünde bulunan 5100 adet Fransız birliğini kastederek 'Sahel Bölgesindeki askeri varlığımızda derin değişimlere gitmenin vakti gelmiştir' ifadelerini kullandı.

BAŞARISIZ OLDULAR

Fransız askeri operasyonunun Sahel Bölgesinde birkaç küçük başarı dışında terörizme karşı bir ilerleme kaydememesinin bu geri çekilme kararında etkisi olan Macron, 2013'ten beri 55 Fransız askerinin yitirilmesinin Fransız kamuoyunda yarattığı baskının da farkında.

Macron açıkladı: 'Operation Barkhane' son buldu - Resim : 2

MALİ'DEKİ İKİNCİ DARBEDEN HEMEN SONRA

Kararın ise Mali'de gerçekleşen darbenin arkasından ikincisinin yaşanarak Mali'nin yeni hükümetinin başa geçmesinden hemen sonrasında gelmesi ise dikkat çekti. 

Macron, 'Ordumuz militanlarla anlaşmış olan yerel hükümetlerle birlikte çalışamaya devam edemez' açıklamasında bulundu. 

KİMSE FRANSA'YA DESTEK VERMEMİŞTİ

Fransız lider, uzun süredir Batı'yı, kendisine destek olmaya ve Sahel bölgesinde 'sorumluluk almaya çağırıyordu'. 

AFRİKA'DA YENİ BİR SAYFA

Afrika'dan bir süredir yavaş yavaş çekilmek zorunda kalan Fransa'nın bu kararı ise kamuoyuna karşı olaya bambaşka bir boyut kazndırarak Afrika'da yeni bir sayfa açılmasının eşiğinde olduğumuzun sinyallerini verdi. 

Macron açıkladı: 'Operation Barkhane' son buldu - Resim : 3

 

Macron açıkladı: 'Operation Barkhane' son buldu ile ilgili etiketler Afrika Fransa macron operation barkhane sahel
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.