Libya'dan flaş açıklama: Ateşkese BAE engel oldu!

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri Libya'da ateşkese Birleşik Arap Emirlikleri'nin engel olduğunu belirtti.

Libya gündemi ile ilgili en çok merak edilen “Libya’da kalıcı ateşkesi kim engelliyor?” sorusuna Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı’ndan yanıt geldi. 

Halid el-Mişri, Libya’da ateşkese Birleşik Arap Emirlikleri’nin engel olduğunu açıkladı.

Libya'dan flaş açıklama: Ateşkese BAE engel oldu!

Libya’nın doğusundaki darbeci General Halife Hafter’e bağlı güçler, Türkiye ve Rusya’nın Libya’ya yönelik yerel saatle 12 Ocak 00.00’da Türkiye saati ile 01.00’da başlayan ortak ateşkes çağrısını kabul etmişti.

Ancak dün, Libya’da Hafter yanlısı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, “ateşkesin sona erdiğini, savaşın devam edeceğini” açıklamıştı.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,  Libya’da ateşkes ihtimalinin kalmadığı yorumları üzerine “Ateşkesin bittiğini söylemek için çok erken, sahada bunun karşılığı yok.Ruslar çalışacaklarını söylediler, onların cevabını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Libya'dan flaş açıklama: Ateşkese BAE engel oldu! - Resim : 2

Eski Libya Genelkurmay Başkanı Yusuf el-Manguş da Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda Mısır ve BAE'nin anlaşmanın gerçekleşmemesi için uğraş verdiğine dikkat çekti. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) Libya konusunda düzenlediği bir toplantı vesilesiyle başkentte bulunduğu sırada Libya'daki son durumu, Türkiye ve Rusya'nın ülkedeki taraflara yaptığı ateşkes çağrısını ve bu çağrının ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Libya'nın eski Genelkurmay Başkanı el-Manguş, Moskova'da ateşkesi kalıcı hale getirmek için başlatılan görüşmelerin siyasi çıkış için ümit olmasını beklediklerini ancak Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in ateşkes görüşmelerinin ardından oluşturulan anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrılmasının süreci çatışmaya sürüklediğini vurguladı.

SAVAŞIN TARAFINDA OLDUKLARI AÇIKÇA GÖRÜLDÜ

El-Manguş, "Aslında bir siyasi çıkış olacağını ümit ediyorduk. Özellikle Moskova'da devam eden süreçten sonra ama maalesef görüyoruz ki bazı taraflar siyasi çözümden ziyade askeri çözüm üzerinde duruyor. Bunu dün açık bir şekilde gördük." dedi.

Ulusal Mutabakat Hükümetinin (UMH) açık şekilde diplomatik çabalara destek verdiğinin ve ateşkes görüşmelerinin ardından oluşturulan anlaşmayı imzaladığını hatırlatan el-Manguş, şöyle devam etti:

"Hafter kendi kararının başka taraflara bağlı olduğunu göstermiştir. Aslında Hafter anlaşmayı imzalamak için başlarda biraz zaman istemiş fakat imzalamadan Moskova'yı terk etmiştir. Benim kanaatimce oradaki en yetkili taraf Hafter'in kendisi değil, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın oluşturduğu bloktur. Hafter, özellikle bu ülkeler ateşkese varılmasına karşı oldukları için masayı terk etmiştir."

HAFTER, MISIR VE BAE TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Saldırıları karşılamak konusunda UMH'nin askeri anlamda özellikle kara kuvvetleri konusunda bir eksiğinin olmadığını ancak hava kuvvetleri ve hava savunma sistemleri konusunda eksikleri olduğunu belirten el-Manguş, şunları kaydetti:

El-Manguş, Türkiye'nin, Libya'da krizin başlamasından bu yana UMH'nin yanında olduğunu vurguladı.

Libya'dan flaş açıklama: Ateşkese BAE engel oldu! ile ilgili etiketler Türkiye BAE Libya ateşkes
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.