Libya'da bir dönüm noktası yaşandı: ABD, Hafter'in talebini reddetti!

Libya'da Yunanistan ve Rus paralı askerlerinin desteğine rağmen Türkiye'ye yenilen CIA ajanı darbeci Hafter, ABD'de süren mahkemesinde 'dokunulmazlık' talep etti. Talebi, 'devlet başkanı olmadığı' için ABD mahkemelerince reddedildi. Hafter'e 2014'te Libya'da işlediği cinayetler sebebiyle dava açılmıştı.

Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Halife Hafter’in dokunulmazlık talebinin ABD yargısı tarafından kabul edilmediği öğrenildi. Bu gelişme, ABD'nin kendisinin yetiştirdiği bilinen Hafter'den vazgeçtiği yorumlarına sebep oldu.

HAFTER'İN KARANLIK YAŞAM ÖYKÜSÜ

1969'da Kaddafi'nin sağ kolu olarak General kimliğiyle ilk defa radarlara yakalanan Hafter, sonraki yıllarda Çad ile Libya arasında çıkan savaşta büyük bir yenilgi alarak Çad'da esir düştü. 

Uzun süre Çad'daki bir hapishanede yatan Hafter, CIA'in yaptığı bir operasyon ile kurtarılarak ABD'ye götürüldü. 22 yıl boyunca ABD'de yaşayan ve ABD vatandaşı olan Hafter, uzun yıllar Kuzey Virginia’da yaşadı. Hafter’in ABD'de milyonlarca dolar değerinde mülklerinin ve servetinin olduğu öğrenildi.

Sonra birden bire 2. Libya İç Savaşı'nda Bingazi'de ortaya çıkarak kendi milis örgütünü kurdu ve resmi hükümete savaş açtı.

HAKKINDA DAVA AÇILDI: ABD, DOKUNULMAZLIK TALEBİNİ REDDETTİ

Bu dönemde Libya'da yaptığı işkenceler ve işlediği cinayetlerden yargılandığı Virginia’daki ABD Bölge Mahkemesi’nde hakkında dava açıldı. 

Davacıların, yakınlarının 2014 yılında Hafter milisleri tarafından işkence gördüğünü veya öldürüldüğünü iddia ettiği, davalarda hem ABD hem de Libya vatandaşı olan Hafter’den milyonlarca dolarlık tazminat talep edildiği öğrenildi.

İŞLEDİĞİ CİNAYETLERİN 'SİYASİ BİR KONU' OLDUĞUNU ÖNE SÜRDÜ

Bölge kaynakları, Halife Hafter’in dokunulmazlık talebinin ABD yargısından geri döndüğünü belirterek şunları kaydetti:

'1 Temmuz Perşembe günü ABD Bölge Yargıcı Leonie Brinkema’nın, Hafter’in Libya’daki zulümlerle ve vahşet uygulamakla suçlandığı davalarda, kendini savunması için dokunulmazlık talep edemeyeceğine karar verdiği bildirildi. Mahkeme belgelerinde, Hafter’in sözde devlet başkanı olduğu için davalardan muaf olması gerektiğini ileri sürdüğü, yargıcın davaları reddetmesi gerektiğini, çünkü davanın yürütme organına saygı gösterilmesini gerektiren 'siyasi bir konu' olduğunu söylediği görülüyor.

ABD, DARBECİ HAFTER'İ GÖZDEN ÇIKARDI

'Ancak Perşembe günü yapılan duruşmada Yargıç Brinkema’nın Hafter’in davalarda savunma olarak ne devlet başkanı dokunulmazlığı ne de siyasi soru doktrini talep edemeyeceğine karar verdi. Bölge Mahkemesinin, ABD Dışişleri Bakanlığı’na bir kez eski Başkan Trump yönetimi sırasında ve bir kez de Başkan Biden yönetimi sırasında davayla ilgilenmek isteyip istemediğini iki kez sorduğunu, ancak ABD Dışişleri Bakanlığının her iki durumda da bunu reddettiği kaydedildi. Ayrıca Hafter, Nisan 2019 ile Haziran 2020 arasındaki dönemde işlenen savaş suçları ve soykırım eylemleri nedeniyle İskenderiye’deki ABD Bölge Mahkemesinde açılan üç ayrı federal davada da sanıktır.'

 

Kaynak: İHA

Libya'da bir dönüm noktası yaşandı: ABD, Hafter'in talebini reddetti! ile ilgili etiketler ABD Libya Hafter
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.