LGS tercihleri ne zaman başlıyor? Nasıl yapılacak?

8. sınıfı bitiren lise adayları Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği, merkezi sınava isteğe bağlı olarak 2 Haziran 2018 günü girdiler. LGS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler tercih yapmaya hazırlanıyor. Tercihler e-okul üzerinden yapılacak. Sınava giren 15, girmeyen öğrenciler ise 10 tercih yapacak. Tüm tercihler aynı anda olacak ve okul müdürünün onaylayacak. Peki LGS tercihleri ne zaman yapılacak? Detaylar haberimizde...

Liselere Geçiş Sınavı'nın sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adayları tercih heyecanı sardı. E- Okul üzerinden gerçekleştirilecek olan lise tercihleri bölgelerine en yakın ve kendilerine en uygun lise seçimini yapacak olan öğrenciler, bu çerçevede LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunu kullanacak. Adrese dayalı tercihler, bu çerçevede zorunlu kılınacak. Aynı puandaki birden fazla kişinin aynı tercihte bulunması halinde ise OBP önem arz edecek. Peki lise tercihleri ne zaman yapılacak? Detaylar haberimizde...

LGS tercihleri ne zaman başlıyor? Nasıl yapılacak?

LGS sonuçları ve adrese dayalı yerleştirme kapsamında lise tercihleri başladı. Adaylar e-Okul üzerinden 13 Temmuz Cuma günü saat 17.00’ye kadar tercihte bulunabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) liselere geçiş tercihleri başladı ve 13 Temmuz Cuma günü saat 17.00'de sona erecek. Tercih işlemi, https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüğünden de gerçekleştirilebilecek. Tercih listeleri mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak. Özel okullara kayıt işlemleri ise 11 Temmuz’da tamamlanacak. Bakanlık 2 Temmuz’da hem merkezi sınav sonuçlarına göre hem de adrese dayalı yerleştirme için tercih sürecini başlattı. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 30 Temmuz'da duyurulacak.

Nakil tercih başvurularının ilki 6-10 Ağustos'ta, ikincisi 13-17 Ağustos'ta, üçüncüsü 27-31 Ağustos'ta, dördüncüsü 3-6 Eylül'de yapılacak. Yatılılık başvuruları, 10-14 Eylül'de okul ve kurumlarca alınacak.

 LGS tercihleri ne zaman başlıyor? Nasıl yapılacak? - Resim : 2

Merkezi yerleştirme, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ile öğrenci alan fen ve sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumlarıyla mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanıyla öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde tutularak gerçekleştirilecek.

Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme iş ve işlemleriyle öğrencilerin okullara kayıtları 13 Temmuz Cuma saat 17.00'ye kadar tamamlanacak. Açıköğretim ortaokulu öğrencilerinin yerleştirme işlemleri, adrese dayalı öğrenci alan okullar için yerleştirme talebinde bulunurlarsa, ikamet adresleri dikkate alınarak il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca 10-14 Eylül'de yapılacak.

ADRESE DAYALI TERCİH ZORUNLU
Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olanlar dahil, tüm öğrenciler adrese dayalı kayıt alan okul tercihinde bulunmak zorunda. Adrese göre öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, LGS ile kayıt alan okullarla pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercihte bulunabilecek. LGS'ye girmeyenlerden ise yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercihleri alınacak.

Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk üç okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla beş okul tercihi yapabilecek. Tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla üç okul seçilebilecek. Öğrenciler, ayrıca isterse yerleştirmeye esas dördüncü nakil başvuru döneminde mesleki eğitim merkezlerini de seçebilecek. Sınava giren ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayanlar, isterlerse LGS ise öğrenci alan okullar için açılacak ekrandan en fazla beş, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla beş okul olmak üzere toplam 15 okul tercihinde bulunabilecek.

LGS tercihleri ne zaman başlıyor? Nasıl yapılacak? - Resim : 3 

EŞİTLİK OLURSA ÖNCELİK KİMDE?
Sınavla öğrenci alan okullarda LGS puanının eşitliği halinde sırasıyla, Ortaokul Başarı Puanı’na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda LGS puanıyla öğrenci alan okul tercihine yerleşmişse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.

TERCİH DANIŞMANLIĞI KOMİSYONLARI OLUŞTURULDU
MEB, 2-13 Temmuz arasında tercih danışmanlığı komisyonları aracılığıyla talep eden öğrencilere destek verecek. Bu kapsamda 81 ilde yaklaşık 31 bin öğretmen görev yapacak. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açıköğretim kurumlarına yönlendirilecek.

LGS ile öğrenci alacak okul sayısı 1.373, bu okulların kontenjanı ise 126 bin 510 olarak belirlendi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'de eğitim-öğretimle (talim-terbiye) ilgilenen bakanlıktır. Milli Eğitim Bakanlığı, Anayasa, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda milli eğitim hizmetlerini yürütmek üzere kurulan bakanlıktır.Bu bakanlık aslen 1869 yılında Maarif Nezareti adı altında kurulmuştur.

2008 yılı bütçesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan ödeneğin 22 milyar 915 milyon 565 bin TL olduğu açıklandı.

Görevleri
3797 sayılı Yasaya göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlıca görevleri;

1. Atatürk ilke ve inkılaplarına ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki, manevi, tarihi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş vatandaşlar yetiştirmek üzere, Bakanlığa bağlı her kademedeki öğretim kurumlarının öğretmen ve öğrencilerine ait bütün eğitim ve öğretim hizmetlerini planlamak, programlamak, yürütmek, izlemek ve denetim altında bulundurmak,

2. Okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve her çeşit örgün ve yaygın eğitim kurumlarını açmak ve yükseköğretim dışında kalan öğretim kurumlarının diğer bakanlık kurum ve kuruluşlarınca açılmasına izin vermek,

3. Türk vatandaşlarının yurt dışında yapılacak eğitim ve öğretimi ile ilgili hizmetleri düzenlemek ve yürütmek,

4. Diğer bakanlık, kurum ve kuruluşlarca açılan yükseköğretim dışında kalan örgün ve yaygın eğitim kurumlarının denklik derecelerini belirlemek, program ve yönetmeliklerini birlikte hazırlamak ve onaylamak,

5. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı ortaöğretim kurumlarının program, yönetmelik ve öğrenim denklik derecelerinin belirlenmesi konularında iş birliğinde bulunmak,

6. Yükseköğretimin milli eğitim politikası bütünlüğü içinde yürütülmesini sağlamak için Yükseköğretim Yasası ile Bakanlığa verilmiş olan görev ve sorumluluklarını yerine getirmek,

7. Okullardaki beden eğitimi, spor ve izcilik eğitimi ile ilgili hizmetleri yürütmek,

8. Yükseköğrenim gençliğinin barınma, beslenme ihtiyaçlarını ve maddi yönden desteklenmelerini sağlamaktır.

LGS tercihleri ne zaman başlıyor? Nasıl yapılacak? ile ilgili etiketler LGS MEB e-Okul tercih
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.