Le Monde gazetesi Kazakistan'daki protestoları böyle yorumladı: Asıl hedef Türkiye

Kazakistan'da hükümetin istifasına neden olan protestolar sürerken Fransız Le Monde gazetesinde çarpıcı bir analiz yayınlandı. Türkiye ile Kazakistan arasındaki gelişen ilişkilere dikkat çekilen analizde olayların iki ülke arasındaki yakınlaşmanın 'ameliyatı' olduğu belirtildi.

Kazakistan'da ülke geneline yayılan ve hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto olaylarıyla ilgili bir analiz yayımlayan Fransız Le Monde gazetesi, Kazakistan'ın Moskova ile bir güvenlik anlaşması imzalamasına rağmen, Türkiye ile gittikçe artan bir stratejik yakınlaşma içinde olduğuna yer verdi.

"KAZAKİSTAN TÜRKİYE İLE YAKINLAŞMANIN AMELİYATINI GERÇEKLEŞTİRİYOR"

"Kazakistan, Türkiye ile stratejik bir yakınlaşmanın ameliyatını gerçekleştiriyor" başlıklı Emmanuel Grynszpan imzalı analizde, 22 Aralık 2021 tarihinde Moskova ile istihbarat, terörle mücadele ve siber güvenlik alanlarında imzalanan bir anlaşmanın Kazak Parlamentosunda onaylandığı belirtildi.

Söz konusu anlaşmada Moskova'nın, Kazakistan'da ABD askeri üssü olmaması ya da NATO ile işbirliği yapılmaması gibi bir dizi isteklerini empoze ettiği ifade edildi.

"KAZAKİSTAN'IN DIŞ POLİTİKASI RUSYA'NIN İŞTAHINI KESİYOR"

Ancak analize göre Kazakistan'ın son dönem dış politikası, süpergüç olmak için aceleci davranan Rusya'nın bu iştahını keser nitelikte. Kazakistan'ın 2021 yılında Türkiye'den drone ve diğer silahlı araç ve gereçler aldığı ifade edilen analizde, şu görüşlere yer verildi:

Le Monde gazetesi Kazakistan'daki protestoları böyle yorumladı: Asıl hedef Türkiye

"7 Aralık'ta Kazakistan Savunma Bakanlığı, ABD ile 5 yıllık askeri anlaşmayı yeniledi. Kazakistan'ın Moskova'nın domine ettiği bir askeri ittifak olan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün kurucu üyesi olması, ülkenin başka yerlere bakmasına engel değil. Özellikle de, Orta Asya ve Kafkaslar'da SSCB'nin beş eski uydu ülkesini bir araya getiren ve yeniden canlandırılan Türk Devletleri Teşkilatı'nı (OET) daha da geliştirmek için çalışan Türkiye'ye."

TÜRKİYE İLE DİLSEL VE KÜLTÜREL YAKINLIĞA SAHİP

"Bu ülkeler Türkiye ile büyük bir dilsel ve kültürel yakınlığa sahip ve nüfusları büyük çoğunluğu İslam dinini benimsemekte. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Mart 2021'de düzenlenen OET zirvesinde yaptığı açıklamada, 'Hedefimiz Türk dünyasını 21. yüzyılın en önemli ekonomik, kültürel ve insani bölgelerinden biri haline getirmek' dedi."

Analizde görüşüne yer verilen Kazak siyaset bilimci Dossym Satpaïev şunları söylüyor: "Türkiye, 2020'de Dağlık Karabağ'da kilit bir oyuncu olduğunu gösterdi, OET üyelerinin gözünde güçlü argümanları var. Şimdi her şey iki şey etrafında dönüyor: Ekonomi ve güvenlik. Pan-Türk ittifakı şimdiden olaylara hızlı tepki verecek, askeri araçlarla hareket edecek bir yapı kurmayı planlıyor."

Le Monde gazetesi Kazakistan'daki protestoları böyle yorumladı: Asıl hedef Türkiye ile ilgili etiketler Kazakistan protesto Türkiye Le Monde
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.