Latife Hanım (Uşakizade) kimdir?

Latife Hanım (Uşakizade) kimdir! Ölümünün 45. yıldönümünde anılan Atatürk'ün eşi Latife Hanım, Meclis'e giren ilk Türk kadınıydı. Latife Hanım (Uşakizade) ne zaman öldü?

Ölümünün 45. yıldönümünde bir kez daha saygıyla anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi olan Latife Hanım, İzmir'de dünyaya geldi.

LATİFE HANIM KİMDİR?

17 Haziran 1898 yılında İzmir'de dünyaya gelen Latife Hanım'ın annesi Adeviye Uşakizade, İzmir'in önde gelen varlıklı bir ailenin kızı olarak bilinir. Babası Muammer Uşakizade ise üç kuşak ticaretle uğraşan kökeni Uşak olan zengin bir ailenin tek oğluydu. Adeviye ile Muammer çiftinin tam 10 çocukları oldu ancak bunlardan ilk dördü hayata veda etti. Latife Hanım hayatta kalan çocukların en büyüğüydü.

İzmir Lisesi'nden mezun olduktan hemen sonra Paris'teki Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim gören Latife Hanım, burada da eğitimini tamamladıktan sonra Londra'da dil üzerine çalıştı. Kurtuluş Savaşı yıllarında ise yurda geri döndü.

11 Eylül 1922 tarihinde ise Mustafa Kemal Atatürk ile tanıştı. 29 Ocak 1923 tarihinde de Muammer Bey'in evinde Atatürk ile sade bir nikah kıyarak evlendi. Ancak bu evlilik 5 Ağustos 1925 tarihine kadar sürdü.

Latife Hanım kimdir

Atatürk ile evli kaldığı dönem içerisinde uygar Türk kadınını simgeleyen biri olarak dikkat çekti. Yine bu dönemde Ankara'ya taşındı. Burada Cumhurbaşkanlığı köşkü olarak bilinen Kuleli Köşkünde ikamet etti. Yine aynı dönemde Atatürk'ün isteği doğrultusunda Meclis oturumlarını da izleyerek TBMM'ye giren ilk Türk kadını oldu. Atatürk ile pek çok geziye de katıldı.

1925 yılında bir Doğu Anadolu gezisi sırasında Atatürk ile yaşadıkları bir tartışma sonunda boşanmışlardı. Ve akabinde 5 Ağustos 1925 tarihinde radyoda yayınlanan bir bildiri ile ayrıldıkları söylenmişti.

LATİFE HANIM NE ZAMAN ÖLDÜ?

Latife Hanım, 12 Temmuz 1975 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti. Sabah 6 sularında vefat eden Latife Hanım, öldükten sonra eve götürülmesini vasiyet etmişti. Ailesi tarafından Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine çeyrek sayfalık ölüm ilanları verildi. Cenazesi İstanbul’da Teşvikiye Camii’nden kaldırıldıktan sonra Edirnekapı Şehitliği’nde bulunan aile kabristanlığına defnedildi.

Latife Hanım (Uşakizade) kimdir? ile ilgili etiketler latife hanım Latife Hanım kimdir Latife Uşakizade kimdir
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.