Kuver nedir? Çeşitleri nelerdir? Kuver parası niye alınır?

Kuver nedir? Cafeler ve restoranlara gidilince hesapta kuver parası ödeniyor ama ne olduğu tam anlamıyla bilinmiyor. Vatandaşlar ekstradan neden fazla para verdiği bilmeden hesap ödeyebiliyor. Bundan dolayı Kuver'in ne olduğunu araştırmaya başlayan pek çok kişi yer alamkatadır. Turizm sektöründe kullanılan bu tanımlamayı sizler için araştırdık. Peki Kuver nedir? Hesapta neden ekstradan fazal para ödenir? Detaylar haberimizde...

Bazı restoran ve kafelerde hesap gelinde ekstradan bir kalem yer alıyor. Siparişiniz dışında bulunan kalem Kuver parası olarak isimlendirilmektedir. İnsanlar hesap ödediklerinde fazla hesap gelince Kuver ifadesi ile karşılaşmaları durumunda bazen tanımlamasını bilmeden fazla para ödüyorlar. Peki Kuver nedir? Çeşitleri nelerdir? Hesapta niye ekstradan fazladan para ödeniyor? Merak edilen sorunun cevapları detayları ile haberimizde... İşte Kuver hakkında bilinmeyenler...

KUVER

KUVER NEDİR?

Kuver kavramı Fransızca "Couvert" kelimesinden geliyor. Kuver; Restoran servise hazırlanırken yemek sırasında kullanılacak malzemelerin masanın üzerine sırasıyla ve kullanışlı bir biçimde yerleştirilmesidir.

Kültablası, çiçek, şamdan gibi malzemeler kuver malzemesi değil masayı güzel göstermek için kullanılan malzemelerdir.

Eğer açık büfe restorandaysanız tüm bunlara gerek yoktur. Çünkü masaya sadece menaj ve çatal,bıçak konur. Bunun adına "servis açmak" denir.

KUVER PARASI NİYE ALINIR?

Ekmek ve su parası diye bilinse de, kuver aslında kişi başına alınan restoran haracıdır. Yurtdışında ekmek, ketçap, hardal, peçete ve masa örtüsü için alınan ücret diye belirtilir. Su kesinlikle kuver ücretine dahil değildir.

HANGİ MALZEMLERİNDEN OLUŞUR?

1. Moltan ve masa örtüsü,

2. Peçete,

3. Çeşitli Tabaklar,

4. Çatal, kaşık, bıçak gibi takımlar,

5. Çeşitli bardaklar,

6. Menaj.

İŞLEM SIRASI NEDİR?

1. Önce genel temizlik yapılır.

2. Restoran süpürülür, silinir, toz alınır.

3. Masa ve sandalyeler uygun şekilde yerlerine yerleştirilir.

4. Servis malzemeleri yıkanıp silinir ve servantlara, raflara yerleştirilir.

5. Masa örtüsü, peçete, kahvaltıda fincan masaya yerleştirilir.

6. Çatal, bıçak, kaşık, meraj gibi takımlar masaya yerleştirilir.

KUVER ÇEŞİTLERİ

1. Basit kuver

2. Alakart servis kuveri

3. Tabldot servisi

KUVERDEKİ MALZEMELERİNYERLEŞİM SIRASI NASIL OLMALI?

1. Servis tabağı, peçete,

2. Büyük çatal,

3. Büyük bıçak,

4. Balık çatalı,

5. Çorba kaşığı,

6. Dessert çatalı,

7. Dessert bıçağı,

8. Şarap ve su bardakları,

9. Menaj ve kül tablası,

10. Meyve ve tatlı için Dessert kaşık, çatal ve bıçağı

11. Ekmek tabağı ve Tereyağ bıçağı

ALAKART SERVİS KUVERİ

Alakart servis yapılan restoranlarda misafir, salon amiri tarafından karşılanıp masaya yerleştirildikten sonra kendisini takdim eder ve yemek menüsünden yemek ve içki seçenek siparişlerini verirler. Misafirlerin yiyecek ve içecekleri önceden kestirilemediğinden, servisi hızlandırmak için masalarda misafirin kullanma ihtimali büyük olan takımlarla kuver hazırlanır.

ALAKART SERVİS KUVERİ MALZEMELERİN YERLEŞTİRİŞ SIRASI

1. Molton ve masa örtüsü,

2. Servis tabağı ve peçete,

3. Yemek çatal ve bıçağı,

4. Ekmek tabağı ve bıçağı,,

5. Su ve şarap bardağı,

6. Kül tablası ve menaj.

BASİT KUVER NEDİR?

Bir restoranda servis öncesi misafir masalarına hazırlanan kuverdir. Restoranın servise hazır olduğunu ve hangi masalarda servis yapılacağını gösterir. Basit kuverde, misafirin yemekte mutlak kullanacağı araçlar bulunur.

Genellikle bir öğünde üç çeşit yemek vardır. Bunlar giriş yemeği (çorba vs.), ana yemek, tatlı veya meyvelerdir.

BASİT KUVER MALZEMELERİN YEYERLEŞİM SIRASI NASIL OLMALI?

1. Moltan ve masa örtüsü,

2. Servis tabağı ve peçete,

3. Büyük çatal, kaşık, bıçak,

4. Su bardağı,

5. Tuz, biber, kül tablaları.

TABLDOT SERVİSİ

Günün belirli saatlerinde bir gün misafirlere yapılan servistir. Servis edilecek yemek önceden belli olduğu için kuver ona göre hazırlanır. Servis başladığında personel kuver hazırlamak için zaman kaybetmez. Sadece yemek ve içki servis ile uğraşır.

TABLDOT SERVİSİ MALZEMELERİN YERLEŞTİRİŞ SIRASI

1. Molton ve masa örtüsü,

2. Servis tabağı ve peçete,

3. Yemeklere uygun çatal, kasık ve bıçaklar,

4. Su bardağı,

5. Tuz, biber, kül tablası.

indir_4

LOKANTA NEDİR?

Lokanta veya restoran, ücret karşılığında müşterilere yemek ve içecek hazırlanıp servis edilen yer. Çoğunlukla büyük bir yemek salonu ve mutfaktan meydana gelir.

Lokantalar çoğunlukla özel mülktür. Yemekler genelde lokantada sunulur ve yenir ama paket servisi ve evlere servisi olan lokantalar da vardır. Lokantalar görünümlerine ve sundukları yemek çeşitlerine göre farklılık gösterir. Bazı lokantalar sundukları yöresel mutfaklarla, bazıları da servis anlayışlarıyla farklılık yaratırlar.
Bazı yerlerde 1960'lara kadar lokanta yerine aşevi kelimesi kullanılıyordu.Lokanta kelimesi, Türkçeye İtalyanca locanta sözünden girmiştir.
Restoran sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir sözcükolup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen restaurer kökünden gelmektedir.Kökün sözcükle çok ilgili olmayışını köken bilimci Sevan Nişanyan şöyle açıklamaktadır: Sözcük, 1765'te Paris'te M. Boulanger lokantasında cama asılan bir reklam cümlesinden alay yollu ortaya çıkmıştır.

Eski çağlarda lokantalar yerine hanlar ve tavernalar kullanılmaktaydı ve bunlar genellikle yolculuk yapmakta olanlar için kurulmuşlardı. Çin'de de benzerleri kurulmuş olmasına rağmen; günümüz restoranları, işletmelerin sipariş üzerine yemek hazırlama ve satma işine girmesiyle, 18. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Osmanlılarda halka yemek hizmeti sunan aşevleri ve imaretler bulunuyordu. Aşevleri, İmparatorluğun son döneminde ortaya çıkacak olan batı tarzı lokantaların öncüsü olarak görülebilirse de, genellikle beslenme amacıyla gidilen bu mekanlar, değişik lezzet tatmak için gidilen lokantalardan farklıydı.

Restoranlarda yemek yapmak üzerine profesyonelce çalışan kimselere aşçı denir. Birden fazla aşçı çalıştıran restoranlarda aşçıbaşı bulunabilir. Hatta büyük restoranlarda mutfak şefi ve onun altında birden çok aşçıbaşı çalışabilir.

Kuver nedir? Çeşitleri nelerdir? Kuver parası niye alınır? ile ilgili etiketler kuver nedir çeşitleri nelerdir kuver parası niye alınır
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.