Kusmak orucu bozar mı?

Müslüman alemi için en kutsal aylardan biri olan Ramazan ayına çok az bir süre kaldı. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte orucu bozan durumlar merakla araştırılmaya başladı. "Kusmak orucu bozar mı?" sorusu ise bu konuda araştırılan sorguların başında geliyor. Ayrıntılar haberimizde...

11 Ayın Sultanı Ramazan için geri sayım başladı. Bu sebeple, orucu bozan durumlar şimdiden araştırılmaya başlandı. Her yıl Ramazan ayında en çok araştırılan konuların başında ise, oruçluyken kusmanın (istifra etmenin) kaza gerektirip gerektirmeyeceği geliyor. Peki, kusmak orucu bozar mı? Detaylar haberimizde...

Kusmak orucu bozar mı?

KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 226).

Kusmak orucu bozar mı? ile ilgili etiketler oruç kusmak
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.