Kusmak neden orucu bozar? İstifra etmek (Kusmak) orucu bozar mı?

Mübarek Ramazan ayıyla birlikte oruç ibadetini yerine getiren müslümanlar için bazı önemli sorular vardır. Birçok kişi mide rahatsızlığı yaşadığından dolayı oruç tutamayabilir. Kusmak (istifra etmek), oruçluyken başımıza gelebilecek sağlık sorunlarındandır. Peki kusmak orucu bozar mı, neden bozar?

Kusmak ya da istifra etmek orucu bozar mı, neden bozar soruları mübarek günlerini yaşadığımız Ramazan ayında müslümanları en çok ilgilendiren durumlardandır. Oruç bozan şeyler ya da orucun bozulduğu durumlar oruç tutan müslümanlar için önemlidir. Kusmak gibi durumlarda orucun bozulup bozulmayacağı da açıklanmıştır.

Kusmak orucu bozar mı Hanefi mezhebini de ilgilendiren bir konudur. Ramazanda ıruç tutarken çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşırız. Bunlardan biri de oruçken ağız dolusu kusmak. Bu durumda oruç bozulur mu?

Oruçlu kimseler kendilerine hakim olamayarak kusarlarsa bunun için kaza gerekmez ve oruç bozulmaz. Miktarı ne olursa olsun kusmak ya da istfira etmek orucu bozmaz. Ancak kendiliğinden olması gerekir.

KUSMAK NEDEN ORUCU BOZAR?

Kusmak neden orucu bozar? İstifra etmek (Kusmak) orucu bozar mı?

Hz. Muhammet Mustafa Peygamber Efendimiz (s.a.s.),"Oruç tutan kimse kendisine hâkim olamayarak aniden kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile ağız dolusu kusarsa orucu bozulur ve bu durumda kaza etsin." (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu düşüncesi ile yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Bu durumla karşı karşıya kalan bir kimseye kefaret değil, orucunu bozduğu gününe karşı 1 gün kaza gerekir (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 226).

 

Kusmak neden orucu bozar? İstifra etmek (Kusmak) orucu bozar mı? ile ilgili etiketler Avlu kusmak orucu neden bozar istifra etmek orucu bozar mı
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.