"Kürdistan projesi adım adım, sinsi sinsi yürüyor"

Terör ve Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Irak'ın yeni Başbakanı Kazımi'nin, Kürt Bölgesel Yönetimi ile Peşmerge'nin Kerkük'e dönüşü konusunda anlaştığını duyurdu. Anlaşmaya ait belgeyi de takipçileri ile paylaşan Ağar bu anlaşmanın onaylanmasının yaratacağı riskleri anlatan Ağar, "Kerkük, Irak’taki tartışmalı (Türkmen) bölgeleri ve Türkiye’yi de hedef alan sözde Büyük Kürdistan projesi adım adım, sinsi sinsi yürüyor, yürütülüyor" uyarısında bulundu...

Abdullah Ağar Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Kerkük'ü içine alan tehlikeli bir anlaşmaya imza attığını duyurdu.

Bu anlaşma doğrultusunda Kazımi, Peşmerge'nin Kerkük'e dönüşüne onay verdi.

"Kürdistan projesi adım adım, sinsi sinsi yürüyor"

Abdullah Ağar'ın sosyal medyada paylaştığı anlaşmanın Irak meclisi tarafından da onaylanması halinde sadece Peşmerge tartışmalı bölgelere dönmekle kalmayacak içine Suriye ve Türkiye'yi de alan tehlikeli bir oyununda anahtarı olacak. 

İşte Ağar'ın o anlaşma ve bağlamında oynanan tehlikeli oyuna ilişkin tespit ve uyarıları...

"Irak’ın yeni Başbakanı Kazımi IKBY ile anlaşarak Peşmergelerin Kerkük’e dönmelerine onay verdi.
Onaylanırsa, şu ana kadar olan her şeye, büyük çatışma ve istikrarsızlık risklerine rağmen, büyük oyuna hizmet, Peşmerge, Kerkük ve tartışmalı bölgelere geri dönecek.

"Kürdistan projesi adım adım, sinsi sinsi yürüyor" - Resim : 2

Barzani’nin Kerkük başta tartışmalı bölgeleri içine alan sözde Bağımsızlık Referandumuna Brett McGurk-ABD ‘Suriye o gün daha istedikleri seviyeye gelmediği-olgunlaşmadığı için’ destek vermemişti.
Şimdi Suriye olgunlaştı.

YPG/PKK türevi TEV-DEM ile diğer Kürt yapılar (ENSK) birbirine entegre ediliyor.
Bununla da kalmıyor Roj Peşmergeleri üzerinden Suriye ve Irak’ın Kuzey Irak ile Kuzey/Kuzey Doğu Suriye’nin entegrasyon adımları atılıyor.
Zaten Irak-Suriye fiili sınırı artık yok.

Şimdi Kerkük başta tartışmalı bölgeler işin içine katılıyor.
Zaten YPG/PKK Sincar/Mahmur/Kerkük/Süleymaniye hattında.
BPH’nın güneyindeki 40.000 km2’de ABD’nin beslediği 65.000 YPG/PKK’lı sırasını bekliyor.
Kerkük, Irak’taki tartışmalı (Türkmen) bölgeleri ve Türkiye’yi de hedef alan sözde Büyük Kürdistan projesi adım adım, sinsi sinsi YÜRÜYOR, YÜRÜTÜLÜYOR!"

"Kürdistan projesi adım adım, sinsi sinsi yürüyor" - Resim : 3

IRAK ORTAK OPERASYONLAR KOMUTANLIĞI ANLAŞMAYI YALANLADI

Bu arada Irak'ta ortalığı karıştıran anlaşmanın ardından Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan son dakika açıklaması geldi. Komutanlık Bağdat’taki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) heyetiyle Peşmerge’nin Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere geri dönmesi konusunun ele alınmadığını duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, komutanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bağdat’ta Savunma ve İçişleri Bakanlıklarının temsilcileriyle Peşmerge yetkilileri arasında yapılan toplantıda, IKBY güçleriyle merkezi yönetime bağlı federal güçler arasındaki sınır bölgelerinin saha güvenliği ve terörle mücadele konusunun görüşüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, "Toplantıda, Peşmerge'nin Kerkük ve diğer bölgelere dönüşü konusu ele alınmadı.” ifadesi kullanıldı.

Irak Meclisi’ndeki Türkmen ve Arap Milletvekilleri bugün bir açıklama yaparak, Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin Peşmerge'nin Kerkük Ortak Operasyonlar Merkezi’nde yeniden görevlendirilmesi için girişimde bulunduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini söylemişlerdi.

"Kürdistan projesi adım adım, sinsi sinsi yürüyor" - Resim : 4

PEŞMERGE NEDEN ÇEKİLMİŞTİ?

IKBY Başkanı Mesut Barzani 25 Eylül 2017'de Başta Türkiye ve ABD'nin karşı çıkmasına rağmen bağımsızlık referandumu gerçekleştirmiş. Referandum sonrası IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri Şengal, Kerkük gibi Türkmen ve Arap nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelerde kamu kurumlarına sözde Kürdistan bayrağı çekmeye başlamıştı.

16 Ekim 2017'de Kerkük'e çekilen sözde Kürdistan bayrağı bir gün sonra Irak ordusunun kente girmesinin ardından gönderden indirilmişti.

"Kürdistan projesi adım adım, sinsi sinsi yürüyor" - Resim : 5

Irak yönetimi 18 Ekim 2017'de ise bölgedeki diğer tartışmalı bölgelerde kontrolü sağlamıştı. 

"Kürdistan projesi adım adım, sinsi sinsi yürüyor" ile ilgili etiketler Abdullah Ağar Irak Peşmerge Mustafa el-Kazımi kerkük
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.