Kurban Kanı ile namaz kılınabilir mi?

Kurban kanı ile namaz kılınır mı sorusunun yanıtı Kurban Bayramının ilk gününde kurban kesen müslümanlar tarafından merak ediliyor. Milyonlarca müslüman bugün kurban ibadetini yerine getirmeye başladı. İşte kurban kesen kişi üstünde kan ile namaz kılabilir mi?

Kurban kanı ile namaz kılınır mı merak ediliyor. Milyonlarca mümin bugün Kurban Bayramı'nın ilk gününü idrak ederek ibadetlerini yerine getirmeye başladı.


KURBAN KANI İLE NAMAZ KILINIR MI?

Namazın sıhhatine engel olup olmaması bakımından necasetler ikiye ayrılır:

Necâset-i Galîza; ağır necâset anlamına gelmekte olup, insan dışkı ve idrarı, vücudun herhangi bir yerinden akan kan, irin, kusmuk, meni, âdet veya lohusalık kanı; eti yenmeyen hayvanların dışkı, idrar ve salyaları, eti yenen hayvanlardan kümes hayvanlarının pislikleri, bedenden çıkmış bütün hayvanların akan kanları, şarap, leş bu grup necasettendir.

Necasetlerde namazların sıhhatine engel miktarda olup olmamasına dikkat etmek gerekmektedir.

Kurban nasıl kesilir? Kurban keserken okunacak dualar neler? Namaz ...

Bu tür necasetten namaz kılanın vücudunda, elbisesinde veya namaz kıldığı yerde bir dirhemden (2,08 gr.) fazla bulunması halinde namaza manidir. Mayi olması halinde, avuç ayası kadar bir sahayı kaplarsa namaz sahih olmaz.

Necâset-i Hafîfe; hafif olan necaset anlamına gelmektedir. At ve kümes hayvanları dışındaki eti yenen ehlî hayvanların dışkı ve idrarları ile kuşların pislikleri bu tür necasettendir. Bunların beden veya elbisenin dörtte birinden fazlasına bulaşması halinde namaz sahih olmaz. Bundan az ise namaz kılmak caiz olmakla birlikte mekruhtur.

İnsanın bedeninde, elbisesinde veya namaz kılacağı yerde namaza mani olmayacak kadar az pislik bulunmasıyla namazın sahih olacağı düşüncesiyle, temizliği ihmal etmek yanlıştır. Bu pislikleri tamamen temizlemek mümkün iken bunlarla namaz kılmak mekruhtur. Diğer taraftan, yeryüzünün tamamının Müslüman toplum için mescit kılındığı, yani her yer potansiyel olarak namaz kılınacak yer olduğu göz önünde bulundurularak, çevrenin de kirletilmemesine dikkat edilmelidir.

Kurban keserken nelere dikkat edilmeli? Kurban kestikten sonra ...

Ancak, kasabın, lağım sularını çeken kimsenin, yaraları tedavi eden doktorun elbisesine bulaşan kan gibi necis şeyler, bir mazeret olarak kabul edilmiş ve bu elbiseleriyle namaz kılabilecekleri ifade edilmiştir.

Buna göre, kasabın elbisesine bulaşan kan damlacıkları da zaruret dolayısıyla sırf kasap için muaf sayılır ve böyle bir elbise ile namaz kılabilir. (bk. Abdurrahman Ceziri, Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı, Kendisinden Afvolunan Necaset Bahsi)

Kaynak:sorularlaismaliyet

Kurban Kanı ile namaz kılınabilir mi? ile ilgili etiketler Kurban Bayramı Kurbanlık Kurban kurban kanı ile namaz kılınır mı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.