Kültür tarafı: Muhterem Nur’un hayatı kitap oldu!

Sayım Çınar bir kez daha ayın kültür sanat olaylarının, fuarların, kitapların nabzını tutuyor.

Sayım Çınar / sayimcinar@gmail.com

Fuarlar, Şenlikler…

Türkiye’den yayıncıların yurtdışı çıkartması yaptığı bir ay oldu Haziran. Bir yandan Seul Kitap Fuarı, bir yandan Kudüs Kitap Fuarı devam ediyor, her iki ülkede de yayıncılarımız, ajanslarımız görüşmeler yapıyor, toplantı ve panellere katılıyor.

Kore Edebiyatı’nın ülkemizde büyük ilgi çektiği bir dönemdeyiz. Man Booker Ödüllü Han Kang’ın Vejetaryen adlı romanı en çok satanlar listesinde uzun zamandır. Bu yıl TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda da Kore onur konuğu olacak. Bu yönüyle Seul Kitap Fuarı’ndan önemli anlaşmalar, önemli işbirlikleri bekliyoruz.

Haydarpaşa Kitap Günleri büyük okur katılımıyla gerçekleştirildi. Kadıköy ruhu kitapla buluşunca ortaya bir hafta süren şenlikli bir kitap fuarı çıktı. Gelecek yıllarda daha da güzel olacağa benziyor Haydarpaşa Kitap Günleri.

WhatsApp_Image_2017-06-21_at_14.52.35

Muhterem Nur’un hayatı kitap oldu!

Hayatı bir mahzende başlayan ve karşısına Müslüm Gürses çıkana kadar şiddet ve sömürüye maruz kalan Muhterem Nur, tüm hayatını gazeteci yazar Gülşen İşeri’ye anlattı.

WhatsApp_Image_2017-06-21_at_14.52.321

Türkiye sinemasının 60’lı yıllarına damgasını vuran Muhterem Nur, kendisini, Yeşilçam’ı, acılarını ve eşi Müslüm Gürses’i anlattığı ‘Ömrümce Ağladım’ kitabı, gazeteci, yazar Gülşen İşeri imzası ve Doğan Kitap etiketiyle okuyucuyla buluştu. Kitap bir yandan hüzünlü, bir yandan merak uyandırıcı detaylarla dolu.

WhatsApp_Image_2017-06-21_at_14.52.32

Friedrich de la Motte Fouqué’den destansı bir klasik: Tılsımlı Yüzük

Erken dönem Alman romantizminin önde gelen yazarlarından Friedrich de la Motte Fouqué, dünyaya sesini ilkin su perisinin efsanesini öykülediği Undine’yle duyurdu.

Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi’ne ilham kaynağı olan Tılsımlı Yüzük de yazarın İskandinav sagalarına ve mitlerine, Ortaçağ’ın şövalye anlatılarına ve bu anlatıların temsil ettiği değerlere yönelik ilgisini yansıtan bir eser. Arka planındaki Haçlı Seferleri’yle perilerin, hayaletlerin, orman cinlerinin taçlandırdığı bu şövalye romanı; adalet ve barış uğruna yollara düşen cesur kahramanların, bu yollarda göğüslenilen güçlüklerin, kurulan kadim dostlukların, sadakatin ve elbette filizlenen güçlü aşkların da destanıdır.

WhatsApp_Image_2017-06-21_at_14.52.31

“ASSOS’TA FELSEFE” Medyascope’ta!

Eski Çağ’da Anadolu’da yaşamış ünlü filozofları konu alan “Bilge Topraklar Anadolu” belgesel serisinin “Assos’ta Felsefe” bölümü Medyascope Tv’de bu hafta sonu yayına giriyor. Yönetmeliğini siyaset felsefecisi Umut Hacıfevzioğlu’nun yaptığı “Assos’ta Felsefe” belgesel filmin çekimleri Assos’ta gerçekleştirildi.

İnsanlık tarihinin en büyük filozoflarından biri olan Aristoteles’in üç yıl yaşadığı Assos, Roma döneminde de çağın en etkili felsefe okullarından biri olan Stoa okulunun öncülerinden olan Kleanthes’in doğduğu kent.

Günümüzde Prof. Dr. Örsan K. Öymen’in çabalarıyla felsefe geleneği canlanan Assos’ta, 2000 yılından beri yılda iki defa felsefe etkinlikleri düzenlenmekte. Eski çağdan günümüze Assos’un felsefe tarihine bıraktığı mirası konu alan belgeselde, Uğur Pişmanlık, Aristoteles’i canlandırırken, Aristoteles’in eşi Pythias’ı Gülay Özkan canlandırdı.

WhatsApp_Image_2017-06-21_at_14.52.33

Diğer Yazıları