Kulağa su kaçınca ne yapılmalı? Kulağa su kaçması riskli midir?

Yaz aylarında denize ve havuza girilmesiyle birlikte kulağa su kaçma sorunuyla karşılaşma olasılığımız daha çok artmaktadır. Kulağa su kaçması bazen riskli sonuçlar doğurabilse de doğru uygulamalarla bu sorun çözülebilir ya da önlenebilir. Kulağa su kaçtığında neler yapılmalı? Kula su kaçması nasıl önlenebilir? Kulağa su kaçması riskli midir? detaylar haberimizde.

KULAĞA SU KAÇMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bazen yüzdükten, dalış veya banyo yaptıktan sonra kulaklarda su kalarak bazı belirti ve şikâyetlere neden olabilir. Kulağa su kaçması, bir veya iki kulağı etkileyebilir ve işitme duyusunda azalmaya neden olur. Görülebilen belirtilerden bazılarının şu şekilde sıralanabilir:

-Kulakta dolgunluk ve rahatsızlık hissi
-Çene kemiğine kadar uzanan gıdıklanma hissi
-Kulak çınlaması

Eğer kulakta sıvı nedeniyle yüzücü kulağı adı verilen dış kulak yolu enfeksiyonu gelişirse;

-Kulakta kaşıntı
-Ağrı
-Kızarıklık
-Şişlik
-Kulaktan şeffaf, sarı renkli, kanlı ve ya da kötü kokulu akıntı gelmesi
-Dış kulak çevresindeki ciltte kuruluk ve pullanma
-Ateş
-Kulak çevresindeki yumuşak dokularda ağrı gibi belirtiler görülebilir.

*Özellikle şiddetli belirtilerde mutlaka bir uzmana danışınız. 

Kulağa su kaçınca ne yapılmalı? Kulağa su kaçması riskli midir?

KULAĞA SU KAÇMASI NE GİBİ RİSKLER OLUŞTURABİLİR?

Suya girdiğinizde çıktıktan sonra kulağınıza su birikir, kısa bir süre sonra bu su akar. Kulağa su kaçtıktan sonra zaman geçtiyse ve hala çıktığını hissetmezseniz, su dış kulakta sıkışıp kalmış demektir. Bu süre uzarsa kulakta enfeksiyon oluşur. Dış kulak yolunda nem oluşması, bakterilerin üremesi için bir iyi bir zemin yaratır. Bu da kulak enfeksiyonlarını beraberinde getirir. Bu tür durumlar dış kulakta meydana gelir ve genellikle yüzdükten sonra oluştuğu için “yüzücü kulağı” olarak bilinir.

Kulağa kaçan su, hatalı hareketler nedeniyle ciddi sorunlara neden olur. Kulağı bakterileri açık hale getirirsiniz. Kulağa bir şeyler sokarak suyu ileri itersiniz. Ayrıca kulak kanalına zarar vermiş olursunuz. Kulak zarınızı delebilirsiniz.

Kulak tıkanıklığınız 3 günden uzun sürdüyse ve evde uyguladığınız yöntemlerle suyu çıkaramadıysanız mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünmelisiniz. Orta ve ileri derecede ortaya çıkan semptomlar da KBB uzmanına gitmeniz gerektiğinin bir işaretidir. Tedavi edilmeyen kulak enfeksiyonları, işitme kaybına, kıkırdak hasarına ve kulağınızla ilgili uzun vadeli ciddi sonuçlara neden olur. Doktorunuz tıbbi tedavi ile hem su ile tıkalı kulağınızı açar hem de o bölgeyi bakterilerden korumuş olur.

Kulağa su kaçınca ne yapılmalı? Kulağa su kaçması riskli midir? - Resim : 2

KULAĞA KAÇAN SU NASIL ÇIKARILIR?

Kulağa dolan su, kendiliğinden çıkmıyorsa suyu boşaltmak için evde birkaç yöntem denenebilir. Uygulanabilecek öneriler şunlardır:

-Suyun tıkalı kulaktan akması için yer çekiminden faydalanın. Tıkalı kulağınızın üzerine yatın ve suyun dışarıya doğru akmasını sağlamaya çalışın. Yavaş bir su çıkışı olsa da fayda sağlayabilir. Bunu yaparken yastığınıza havlu örtmeyi unutmayın.

-Su kaçan kulağınıza saç kurutması makinesi tutun. Fön makinesini en düşük seviyeye ayarlayın. Kuruturken makineyi kulağınıza çok yaklaştırmadan yaklaşık 15-20 cm uzakta tutun ve ileri-geri hareket ettirip kurutma işlemi yapın. Sıcak havanın tıkalı bölgeye girmesine izin verin. Unutmayın fön makinesinin sesi düşük seviyede olması önemli. Yüksek desibel ses işitme kaybına sebep olabilir.

-Su kaçan kulağınızın memesini hafifçe çekip sallayın. Bunu yaparken tıkalı kulağınızın olduğu yöne doğru başınızı eğin ve yine yer çekimi ile suyun çıkışını kolaylaştırmaya çalışın.

-Yine su kaçan kulağınızın olduğu yöne doğru başınızı omzunuza doğru eğin, avucunuzla kulağınıza vakum yaratmaya çalışın. Avucunuzla kulağınıza bastırıp çekip bu vakumu yapabilirsiniz.

Kulağa su kaçınca ne yapılmalı? Kulağa su kaçması riskli midir? - Resim : 3

-Kulağa kaçan su eczaneden alabileceğiniz gliserin, halk arasında oksijenli su olarak bilinen hidrojen peroksit ve borik asit içerikli kulak damlaları ile de çıkabilir. Bu kulak damlaları ile aşırı biriken kirin yumuşamasını sağlar. Kirlerin çözünüp atılmasına yardımcı olur. Borik asit içerikli kulak damlalarının antimikrobiyal etkisi ve dış kulak yolu PH değerini düşürmesi enfeksiyon oluşumunu azaltır.

-Sakız çiğneyebilirsiniz. Çiğneme ve esneme hareketi şöyle rahatlama sağlayabilir: Ağzın hareketi östaki borusundaki basıncı azaltır ve sıkışan suyu bırakır. Çiğneme yaptıktan sonra hala su hissiniz varsa başınızı sallayın.

-Sıcak buhar da kulağınızdaki suyun çıkmasını sağlayabilir. Sıcak ve uzun süreli bir duş alırken buharı iyice soluyun ve suyun dışarı çıkması için başınızı tıkalı olan kulağınızın yönünde yana yatırın.

-Su kaçan kulağınıza kulak pamuğu, parmağınız ya da herhangi başka bir cisim sokmayın. Zira kulağınıza bir şeyler soktuğunuzda bu suyu daha da ileriye itmiş olursunuz. Ayrıca kulağa sokulan yaban cisimler dış kulak yoluna zarar verebilir. Kulak zarını delebilir. Kulakta kanama ve yaralanmalara sebep olabilir.

KULAĞA SU KAÇINCA YAPILMAMASI GEREKENLER NELERDİR?

Kulaktaki suyu çıkarmak için kullandığınız yöntemler işe yaramazsa, kulağın içine kulak çubuğu, parmak veya başka herhangi bir cisim sokmak faydadan çok zarar getirir. Bunu yapmak aşağıdakilere neden olarak durumu daha kötü hale getirebilir;

-Bölgeye bakteri eklenmesi
-Suyun kulağın daha derinlerine itilmesi
-Kulak kanalını yaralama
-Kulak zarının delinmesi

Kulağa su kaçınca ne yapılmalı? Kulağa su kaçması riskli midir? - Resim : 4

KULAĞA SU KAÇMAMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Kulağa su kaçması çoğunlukla çocuklarda görülür. Kulağa su kaçmaması için özellikle yüzerken önlem alabilirsiniz.

-Suda bone ve kulak tıkacı kullanabilirsiniz. Ayrıca yüzdükten ve duştan sonra kulağınızın yine fön makinesiyle nazikçe kurutmanız iyi bir önlem olabilir.

-Öte yandan bir şey dinlerken kulak içi kulaklık kullanıyorsanız da dikkatli olun. Kulak içi kulaklık kullanırken terleme olabilir. Bu da kulaklarda nem sorunlarına yol açabilir.

-Saç spreyi gibi ürünler kullanırken kulaklarınızı pamukla tıkayın.

-Kulak kirinin fazla biriktiğini düşünüyorsanız asla kendiniz çıkarmayın. Mutlaka bir KBB uzmanına gidin.

 

Kulağa su kaçınca ne yapılmalı? Kulağa su kaçması riskli midir? ile ilgili etiketler Kulağa su kaçması Kulaktan su nasıl çıkarılır Kulak enfeksiyonu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.