Kripto Para Nedir? Altcoin Ne Demek?

Kripto para birimlerinin ve altcoin’lerin son zamanlarda popülerliği artıyor. Dolayısıyla “Kripto para nedir, altcoin’ler nedir” sorularının cevapları da günden güne önem kazanıyor. Bununla birlikte “Kripto para haberleri, Bitcoin yorumları, XRP yorumları ve Ethereum yorumları” gibi konuların da artık gündem başlıkları halini aldığı görülüyor.

Kripto Para Nedir?

Kripto para, nakde alternatif olarak piyasaya sürülen ve kriptoloji ile güvenliği sağlanan varlıklardır. Bilinen ilk kripto para birimi Bitcoin’dir (BTC). Bitcoin sonra ise birçok kripto para birimi ortaya çıktı ve Bitcoin’in dışındaki tüm kripto para birimlerine de altcoin adı verildi. Altcoin, Bitcoin’e alternatif olarak üretildikleri “alternatif coin” teriminin kısaltması olarak kullanılıyor.

Kripto para birimlerinde geleneksel para birimlerinde olduğu gibi bir hükümet ya da merkez bankası kontrolü bulunmuyor. Her kripto para biriminin arkasında bir proje bulunuyor ve kripto para birimleri de bu projelere hizmet eden varlıklar olarak değerlendiriliyor. Örneğin; Bİtcoin paranın özgürlüğünü bireylere vermeyi hedeflerken Ethereum akıllı sözleşmelere ve Ripple uluslararası ödemeleri daha ucuz ve daha hızlı hale getirmeye odaklanıyor.

bitcoin ile ilgili görsel sonucu

Dolayısıyla aslında kripto para birimleri arkasındaki projeden güç alıyor. Projesi güçlü ve güvenilir olan kripto para birimleri değer kazanarak kripto para ekosisteminde yer edinirken projesi güçlü olmayan ve kullanım alanı bulunmayan kripto para birimlerinin de silindiği görülüyor.

Bunlara ek olarak CoinTürk’te de belirtildiği gibi 8.000’in üzerinde kripto para birimi bulunuyor. Bunların içinde en popüler olanlar ise Ethereum (ETH), Polkadot (DOT), Ripple (XRP), Binance Coin (BNB), Tether (USDT) ve Cardano (ADA) olarak sıralanabilir.

Öte yandan bazı kripto para birimlerinin geleneksel para destekli olarak piyasaya sürüldüğünü belirtmek gerekiyor. Örneğin; Tether dolar destekli bir kripto para birimidir ve diğer coin’lerde görülen fiyat volatilitesi USDT’de bulunmaz. Çünkü fiyat 1’e 1 oranında dolara endeksli bir şekilde hareket eder.

bitcoin ile ilgili görsel sonucu

Bunların yanında temelde tüm kripto para birimlerinin bireylerin finansal özgürlüklerini yine bireylerin kontrol etmesi gerektiği düşüncesine dayandığı ifade edilebilir. Bu sebeple kripto para birimi işlemleri arada herhangi bir üçüncü taraf olmadan ve merkezsiz olarak gerçekleşiyor. Arada üçüncü kurumlar olmadığı için hem işlem ücretleri oldukça düşük oluyor hem de işlemler geleneksel sistemlerde olduğundan çok daha hızlı gerçekleşiyor.

Kripto Para ve Altcoin Fiyatları

Kripto para yatırımı yapan kişiler genel olarak piyasayı takip etmek için kripto para haberlerini, Bitcoin yorumlarını, XRP yorumlarını, Ethereum yorumlarını, altcoin haberlerini, kripto para analizlerini ve altcoin analistlerini takip ediyor.

Aslında genel olarak kripto para piyasasında tam anlamıyla serbest piyasa koşulları geçerli. Yani kripto para almak ve satmak isteyen kişiler kripto para borsaları ya da kişiden kişiye işlemler aracılığı ile kripto para birimi fiyatlarını belirliyor.

Ancak bunun yanında tabii ki kripto paralar ile ilgili çıkan haberler, yorumlar, kripto para analizleri, kripto para birimleri ile ilgili gelecek beklentileri ve altcoin’ler ile ilgili atılan geliştirme adımları kripto para birimlerinin fiyatları üzerinde etkili oluyor.

Nasıl ki altının fiyatının yükseleceği beklentisi insanları altın almaya teşvik ediyorsa herhangi bir kripto para birimi ile ilgili yükseliş beklentisi de o kripto para biriminin alınması yönünde baskı oluşturuyor. Bununla birlikte eğer bir kripto para birimi ile ilgili negatif bir haber gündeme geliyorsa o kripto para biriminin fiyatında düşüş yaşadığı görülüyor. Buna en güzel örnek olarak Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Aralık 2020’de Ripple’a dava açmasının ardından XRP fiyatının düşmesi gösterilebilir.

Kripto Para Nedir? Altcoin Ne Demek? ile ilgili etiketler bitcoin nedir altcoin ne demek
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.