Kripto para mağdurları parasını nasıl geri alabilir?

Thodex'in 2 milyar dolarlık vurgunu ve kripto para piyasasında ortaya çıkan dolandırıcılık olayları sonrası mağdurların paralarını nasıl alabilecekleri merak konusu oldu. Bir dönem TMSF'de daire başkanlığı yapan Mehmet Akif Yaşın, mağdurların haklarını nasıl arayabileceklerini anlattı.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla büyüyen kripto para piyasası üst üste gelen haberlerle sarsıldı. Önce kripto para borsası Thodex'te ortaya çıkan 2,5 milyar dolarlık vurgun büyük şok yaratırken sonrasında ise iki platform işlemlerini durdurduğunu açıkladı. Bunun üzerine harekete geçen MASAK, işlemlerini durduran kripto para platformlarının tüm hesaplarına el koydu. Öte yadan Thodex'in CEO'su Faruk Fatih Özer kırmızı bültenle aranıyor. Özer'in yurt dışına kaçtığı öğrenilmişti.

Bir dönem TMSF'de daire başkanlığı görevi yapan ve Cem Uzan ve Erol Aksoy'un yurt dışına kaçırdığı mal varlıklarının Türkiye'ye getirilmesini sağlayan Mehmet Akif Yaşin, kripto para mağdurlarını paralarını nasıl alabileceği ile ilgili önemli ip uçları verdi.

Yaşin, SuperHaber’e yaptığı açıklamada sürecin oldukça yıpratıcı olabileceğini vurgulayarak ”Bunun için yurt içinde yapılacak işlemleri hukuk uzmanları tarafından değerlendiriliyor. İlk başta savcılığa şikayet ile beraber ve tedbir talebinde bulunulmasını ayrıca uğradıkları mağduriyetin miktarına göre tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine dava açılması yönünde hukuki yolları göstermektedir. Bunlar tabi ki doğrudur; ancak yine hukuk uzmanları bu süreçlerin uzun zaman isteyen yıpratıcı süreçler olduğunu da belirtiyorlar" dedi.

Kripto para mağdurları parasını nasıl geri alabilir?

ACİL OLARAK YAPILMASI GEREKENLER

Yaşin, mağdurların yurt içinde ve yurt dışında hukuki yollara başvurabileceklerini belirterek, acil olarak yapılması gerekenlerle ilgili "Bunlar mal varlığının ve hesaplarının dondurulması ile ilgili tedbir kararları ki, bunlar bir yargı kararıdır.Bunun için derhal yurt dışında işleme konulmasını sağlamak. Bu yurt dışı kavramı artık dünya geneli anlamına geliyor. Bunun yolu blockchain teknolojisini anlamaktan geçiyor. Burada uzun uzun anlatmaya gerek yok. Özetle her işlemin on binlerce kaydı, yani zincir içindeki tüm halkalarda iz yaratma kayıt yaratma... Sistem bu yani... Öyleyse mal varlığının dondurulması ile ilgili yargının tedbir kararının bu zincir üzerine işlenmesi gerekiyor.Suru şu bu nasıl yapılacak?” ifadelerini kullandı.

“DİJİTAL SOYGUNA KARŞILIK DİJİTAL TAKİP GEREKİYOR!”

Mehmet Akif Yaşin açıklamasının devamında, küçük ve büyük yatırımcıların izlemesi gereken yöntemleri de şöyle anlattı:

”Şimdi bu olayda kripto para borsası var, yani bu borsa üzerinde alınıp satılan paralar var.Buradan alınıp satılan paraların üretici ve yönetimi birer muhatap, aynı zamanda bu kapanan borsanın dışında işlem gören binlerce kripto para bulunuyor. Bunların üretici ve yöneticileri muhatap. Ayrıca diğer maddi veya gayri maddi varlıkların saklanması ve/veya yönetimini yapan şirketler ve yönetimi muhatap.Böyle bakıldığında dünyanın finans sektörünün önemli bir kısmı muhatap gibi duruyor ve bunlara erişim çok uzun zaman alır gibi durabilir, ama ortak alan dijital dünya. Öyleyse  bizim mağdurların bu mağduriyetini gidermek için bu dijital dünyanın içinde bu tedbir kararlarını uygulaması gerekir.Kripto para üretiminde ve aracılık işlemlerinde bulunan borsalarda bu tedbir kararlarını uygulanmasını sağlamak gerekir.Yolu nedir? En büyük beş borsa ve üreticiye bu tedbir kararını, yine onların yerel mahkemelerinde tenfiz yoluyla alınmış kararları tebliğ etmek.”

 “DÜNYA GENELİNDE MALİ BİR ARAŞTIRMA GEREKİYOR!”

 Doktor Yaşin, yüz binlerce kripto para mağdurlarının paralarını alabilmeleri için dünya çapında bir araştıma yapılması gerektiğinin altını çizerek ”Tüm bunların yanında diğer taraftan yapılacak bir diğer iş, ciddi miktarda bir varlıkla ortadan kaybolan şahsın tüm ilişkilerinin çözümlenip mal varlığının araştırılması ve bulunan her mal varlığı üzerine tedbir konulmasıdır.Bu yargı sürecinde de bu mal varlıklarının korunması ve ülkemize getirilmesi işlemidir. Bu iş yine dünya genelinde bir mali araştırma işi... Bu ciddi deneyim ve dünya genelinde bir ilişki, teknik ve hukuki bilgi birikimi gerektirir.Bunu yapan dünya genelinde mali araştırma şirketleri var. Motorola ve Nokia gibi dünya çapında büyük şirketler bile bu firmalarla çalışmaktadır.” şeklinde konuştu. 

“BEN TÜM BİRİKİMİM VE TECRÜBEMLE GENÇLER İÇİN YARDIMA HAZIRIM!”

Kaçırılan paraların bulunması ve Türkiye ekonomisine kazandırılmasında bilirkişi ve uzman olan doktor Mehmet Akif Yaşin, kripto para mağdurları için her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti. Yaşin ”Peki küçük miktarların içinde bulunduğu ve ağırlıkla Z kuşağındaki gençler ne yapacaklar? Uluslararası hukuk sisteminde avukat ile çalışmak çok ciddi rakamlar, bu işleri için büyük miktarlar gerekir. Ancak şimdi onlar kendi aralarında ortak bir kollektif oluştursun. Ben onlara fahri olarak tüm tecrübemle yol göstermeye ve mağduriyetlerini olabildiğince gidermeye hazırım. Ülkemin gençlerine birikimlerimiz feda olsun.” şeklinde konuştu.

DOKTOR MEHMET AKİF YAŞİN KİMDİR?
 

2001 krizi sonrasında 2003 yılında TMSF nin  özerk kurum haline getirilmesinin ardından 2011 yılına kadar Daire Başkanlıkları ve banka sahiplerinin el konulan Şirketlerinin yönetiminde bulundu. TMSF'nin ilk sınırötesi operasyonlarını ve Cine 5 ve Showradyo’nun da içinde bulunduğu Avrupa Amerika Holding, Atv ve Sabah Gazetesi sahibi Merkez Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı ile el konulan birçok şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı.Strateji alanında doktora derecesi bulunan Mehmet Akif Yaşin, uluslararası faaliyet gösteren bir danışmanlık firmasında iş hayatına devam ediyor.

Kripto para mağdurları parasını nasıl geri alabilir? ile ilgili etiketler Para soruşturma Mehmet Akif Yaşin mağdur
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.