Kredi kartı gecikme faizi hesaplama! 2021 kredi kartı asgari ödeme tutarı nasıl hesaplanır?

2021 yılında kredi kartı gecikme faizi oranlarında bazı değişiklikler yaşandı. Bununla beraber kişiler kredi kartı borçlarını öderken en az olarak borcun asgari tutarını ödemek durumundalar. Bu tutarın ödenmemesi durumunda ise kart sahiplerine yaptırım uygulanmaktadır. Peki, kredi kartı gecikme faizi nasıl hesaplanır?

Merkez Bankası tarafından alınan kararlar neticesinde kredi kartı borcu olanlar için gecikme faizi oranlarında bazı değişiklikler ön planda yer aldı. Kredi kartı sahipleri dönem borçlarındaki asgari tutar kısmında yer alan miktarı ödemedikleri zaman ortaya çıkan bu durum bazen kötü yaptırımlar ile sonuçlanabilmekte.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Kredi kartı asgari tutar hesaplama, dönem borcuna ait bir miktar ile hesaplanmaktadır. Eskiden bu tutar her müşterinin kart limitine göre belirlenirken BDDK tarafından 30.03.2020 tarihinde alınan bir karar doğrultusunda kart limitine bağlı kalmaksızın sabit bir orana çekilmiştir. Yaşanan bu değişiklik sonrasında kart sahibi olan herkese %20 oranında asgari ödeme tutarı uygulanmaktadır.

Kredi Kartı Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kredi kartı borcunuzu ödemeyi geciktirdiğiniz zaman borcunuza gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi durumunda ise kalan hesap bakiyesine faiz işler. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda ise %1,46 oranında akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise %1,76 oranında gecikme faizi uygulanmaktadır.

2021 Kredi Kartı Faiz Oranları Nedir?

Bu gecikme faizi 3 aylık periyotlarla Merkez Bankası tarafından açıklanır. Alışveriş ve nakit çekim için uygulanan 2021 güncel akdi faiz oranı aylık %1,46 iken güncel gecikme faiz oranı aylık %1,76 olarak belirlenmiştir.

Kredi kartı asgari ödeme gecikme faizi ödemeniz gereken asgari tutar ve asgari tutarın üstünde kalan kısma göre ayrı faiz oranlarına göre hesaplanmaktadır. Borcunuzu ödemediğinizde ya da sadece bir kısmını ödediğinizde borcunuza akdi faiz ya da gecikme faizi işlemektedir.

Buna göre borcunuza uygulanacak faizlerin oranları da;

- Akdi faiz uygulanacaksa %1,46
- Gecikme faiz oranı uygulanacaksa %1,76

Kredi Kartı Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanır?

Kredi kartı gecikme faizi hesaplaması için gecikme faiz oranı kullanılır. Bankaya olan toplam borcunuzun üzerine güncel gecikme faizi eklenir ve faiz eklenmiş tutar bir sonraki ekstresine eklenir. Borcunuza eklenen faiz sadece borcunuzun anaparasına eklenir. Yani, toplam borca eklenmiş faiz kısmına bir sonraki ay faiz eklemesi kesinlikle yapılmaz. Sadece ana araya faiz eklenir.

- Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarı hesaplanır.
- Ödenen borç tutarı, asgari ödeme tutarından çıkartılır.
- Asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapılmışsa, ödenmeyen kısma %1,76 gecikme faizi uygulanır.
- Asgari ödeme tutarının dışında kalan dönem borcuna %1,46 akdi faiz oranı uygulanır.
- Gecikme faizi ve akdi faiz uygulandıktan sonra ortaya çıkan faiz toplamı o ay ödeyeceğiniz toplam faiz tutarını verir.

Borca faiz uygulandıktan sonra, faiz üzerine KKDF (%15) ve BSMV (%5) vergileri de eklenir. Borç tutarı, faiz tutarı ve vergiler sizin bir sonraki ay ödemeniz gereken toplam dönem borcunuzu oluşturur. Dönem borcunuzu düzenli şekilde ödemek kredi notunuzu da olumlu yönde etkiler.

 

Kredi kartı gecikme faizi hesaplama! 2021 kredi kartı asgari ödeme tutarı nasıl hesaplanır? ile ilgili etiketler Kredi kartı gecikme faizi asgari ödeme Ekonomi Haberleri
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.