Kredi kartı bilgilerini çalan yazılım sayısında rekor artış!

Rus siber güvenlik şirketi Kaspersky, son araştırmasında internet üzerinden kart bilgisi çalan programlarla beraber 2019 yılında zararlı yazılım çeşitliliğinin yüzde 13,7 oranında arttığını belirtti.

Dünyaca ünlü siber güvenlik şirketi Kaspersky'den yapılan açıklamada, web antivirüs çözümünün tespit ettiği tekil zararlı nesnelerin sayısı 2019’da bir önceki yıla göre sekizde bir artarak 24.610.126’ya ulaştığı kaydedildi.

Bu yükselişin büyük bir kısmı, internet üzerinden kredi kartı bilgisi çalan programların yüzde 187 oranında artmasından kaynaklandı. Arka kapılar ve bankacılık Truva atları gibi laboratuvar ortamında tespit edilen diğer tehditler de artış gösterirken, madenci yazılımlar yarı yarıya azaldı. Kaspersky Güvenlik Bülteni: Yılın İstatistikleri raporuna göre, kullanıcıları hedef almak için daha etkili yollar arayan saldırganlar bu yıl farklı tür tehditlere yöneldi.

Kredi kartı bilgilerini çalan yazılım sayısında rekor artış!

KREDİ KARTLARINDAN VERİ TOPLUYOR

Kaspersky’nin web antivirüs çözümü 2018’de toplam 21.643.946 adet tekil zararlı nesne (kodlar, açıklar ve çalıştırılabilir dosyalar) tespit ederken bu yıl bu sayı 24.610.126’ya çıktı. Yaşanan bu artışın ardında, genellikle etik dışı reklamcılar tarafından kullanılan HTML sayfaları ve kodlarının sayısı ve çeşitliliğinin artması yatıyor. Ayrıca, internet üzerinden kredi kartı bilgisi çalan programların sayısındaki dikkat çekici yükseliş de yaşanan toplam artışın sebepleri arasında yer alıyor. Bu programlar saldırganlar tarafından e-ticaret sitelerine yerleştiriliyor ve kullanıcıların kredi kartı verilerini topluyor.

Siber güvenlik devi, web antivirüs çözümünün tespit ettiği bu tip tekil dosya (kod ve HTML) sayısı yüzde 187 artarak 510.000’e ulaştı. Web antivirüs çözümünün bu kategoride tespit ettiği toplam tehdit sayısı da 2019’da beş kat (yüzde 532) artışla 2.660.000 oldu. Kredi kartı bilgisi çalan programlar en sık rastlanan zararlı nesneler listesine 10. sıradan girdi. Yeni arka kapılar ve bankacılık Truva atlarının sayısı da sırasıyla yüzde 134 ve yüzde 61 oranlarında artarak 7.644.402 ve 739.551 oldu.

EN SIK GÖRÜLEN 20 YAZILIM ARASINDA

Öte yandan, Rus şirketin web antivirüs çözümünün tespit ettiği tekil zararlı URL sayısı ise 2018’e göre yarı yarıya (yüzde 50,5) azalarak 554.159.621’den 273.782.113’e geriledi. Bu değişim gizli web madencilerindeki büyük azalma nedeniyle gerçekleşti. Ancak yine de bunlara benzer bazı zararlı yazılımlar (Trojan.Script.Miner.gen, Trojan.BAT.Miner.gen ve Trojan.JS.Miner.m gibi) en sık görülen 20 zararlı yazılım tehdidi arasında yer almaya devam ediyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ MADDE MADDE SIRALANDI

Kaspersky, internet kullanıcılarına kendilerini koruma altına alması için ise şu tavsiyelerde bulundu;

Bilmediğiniz kaynaklardan gelen şüpheli dosyalara veya eklere dikkat edin ve bunları açmayın.

Güvenmediğiniz kaynaklardan uygulama indirip kurmayın.

Bilmediğiniz kaynaklardan gelen bağlantılara veya şüpheli gözüken reklamlara tıklamayın.

Güçlü parolalar belirleyin ve bunları düzenli olarak değiştirmeyi unutmayın.

Güncellemeleri her zaman yapın. Bazı güncellemeler kritik güvenlik sorunlarını çözer.

Ofis veya antivirüs yazılımları için güvenlik sistemlerini devre dışı bırakmanızı isteyen mesajları görmezden gelin.

 

Kredi kartı bilgilerini çalan yazılım sayısında rekor artış! ile ilgili etiketler Kredi kartı Virüs Kaspersky
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.