KREDİ ÇEKEREK EMEKLİ OLMA FIRSATI!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, emekliliğe hak kazanan BAĞ-KUR’lulara sunulan kredi desteğinin bütün ayrıntılarını SuperHaber muhabiri Gizem Er’e anlattı.

Y.Gizem Er
Y.Gizem Er

Emeklilik fırsatı doğan BAĞ-KUR'lulara, SGK’dan müjdeli haber geldi. BAĞ-KUR'lulara sağlanan kredi imkanıyla prim borcu olduğu için emekli olamayanlar çıkarılan haklar çerçevesinde emekli olabilecek. İlgili kişiler, prim borcunu yapılandırarak ya da ihya ederek emekli olabilecek. İHYA hakkıyla emekli olabilmek için ise, dondurdukları sürelere ihtiyacı olanlar bu süreleri yeniden canlandırma sistemiyle emeklilik hakkı kazanacak. SGK ve 3 kamu bankasının anlaşmasıyla isteyen kişi %1.60 faizle 36 ay vadeli emeklilik kredisi çekebilecek.

KREDİ ÇEKEREK EMEKLİ OLMA FIRSATI!

"BAĞ-KUR'LU KİŞİ HİZMET VE YAŞ ŞARTINI TAMAMLAMIŞSA ASKIYA ALINMIŞ, SİLİNMİŞ GÜNLERİ KREDİLERLE İHYA EDİLECEK"

BAĞ-KUR'lulara sunulan kredi imkanının ayrıntılarını değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, "2008-2020 yılları arasında BAĞ-KUR'lu olup, pirim borçlarını ödeyemediğinden dolayı 2018 yılından geriye doğru silinen ya da askıya alınan BAĞ-KUR'luluk sürelerini tekrar canlandırmalarıyla ilgili bir imkan getirildi. Diyelim ki BAĞ-KUR’lu bir vatandaşımız var, ya da geçmiş yıllarda BAĞ-KUR'a pirim ödemiş bu kişi hizmet yılını, yaş şartını tamamlamış ancak günlerini ödeyemediğinden dolayı tamamlayamamış. Bu noktada bu banka kredileriyle askıya alınmış ya da silinmiş olan günlerini tekrar İHYA etme yani canlandırma suretiyle emekli olmalarına olanak sağlanmış oldu. Örneğin, 2 yıllık bir BAĞ-KUR pirim borcunuz varsa normal şartlarda 24 bin TL ödemeniz gerekiyorken, kredi kullanmak suretiyle peşinatı peşin ödediğinizde bu rakam 9 bin TL’ye düşüyor. Başvuru yaptığınız tarihten itibaren aylık bağlanıyor. Bağlanan aylığın 1/4 oranında krediye kesilerek geri kalan kısmı da emekli maaşı olarak BAĞ-KUR'lulara ödenmiş oluyor." ifadelerini kullandı.

KREDİ ÇEKEREK EMEKLİ OLMA FIRSATI! - Resim : 2

"25 YIL HİZMET, 9 BİN GÜN PİRİMİ VE YAŞI TAMAMLAMAK GEREKİYOR"

BAĞ-KUR'da emekli olma şartlarının altını çizen Kaya, "25 yıllık hizmet süresi, 9 bin gün piriminiz olması kademeli olarak BAĞ-KUR'a başladığınız tarihten itibaren de yaşınızı tamamlamış olmanız gerekiyor. BAĞ-KUR sigortalıları SGK sigortalıları gibi değil. Özellikle 2000 yılı öncesi sigortalılar maximum 5975 günde emekli olurken, BAĞ-KUR'luların emekli olabilecekleri tek bir rakam var o da 9000." dedi.

KREDİ ÇEKEREK EMEKLİ OLMA FIRSATI! - Resim : 3

BAĞ-KUR'LULAR, DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASI YAPACAK KİŞİLERE KOLAY EMEKLİLİK FIRSATI

Kredi imkanından doğum ve askerlik borçlanması yapacak BAĞ-KUR’luların da yararlanabileceğine vurgu yapan Özgür Kaya, "Bu kredi imkanları sadece BAĞ-KUR'lularla sınırlı değil, kadınların doğum borçlanmasıyla ilgili bir imkan da söz konusu. Örneğin 55 ya da 58 yaşına gelmiş bir kadın diyelim, belli bir sigorta pirim ödemiş ve 1440 gün ya 1000 gün eksiği var ve bu primi ödeme imkanı yok. Ancak doğum borçlanma imkanı var. Doğum borçlanma imkanına rağmen yapacağınız borçlanmayı bu sefer de ödeme gücünüz yok. İki çocuk üzerinden borçlanan bir anne 1440 gün borçlandığını düşünürsek 54 bin TL paraya tekabül ediyor. Bunu tek seferde ödemek mümkün olmadığından doğum borçlanmasıyla gün eksiği olan kadınlara da kredi suretiyle emekli olmalarının da önü açıldı. Kadın yaşını tamamlamış, hizmet yılını tamamlamış hatta bin gün 2160 güne kadar eksiği varsa borçlanabiliyor. Kadının 4 bin günü varsa, 5500 güne de ihtiyacı varsa 2160 yılına kadar borçlanmak suretiyle bu 3 bankadan kullanacağı krediyle ödeme imkanı var. Erkeklerin askerlik borçlanmasıyla ilgili de imkan var. Örneğin 500 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişi bugün 18 bin TL civarı bir para ödemesi gerekiyor. O parayı ödeyemediği için o 500 günlük eksikliği çalışamadığından tamamlayamıyor. İşte bu da erkek sigortalıların askerlik borçlanmasını krediyle kullanmak suretiyle emekli olmalarının da önünü de açmış oldu. Özellikle BAĞ-KUR'lular, doğum ve askerlik borçlanması yapacak bu 3 kesim için hizmet yılı ve yaş şartını tamamlamışlarsa kalan surelerini borçlanmak suretiyle emekli olma imkanına sahipler." sözleriyle belirtti.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'nın açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

KREDİ ÇEKEREK EMEKLİ OLMA FIRSATI! ile ilgili etiketler emeklilik SGK Bağ-Kur özgür kaya kredi desteği

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.