KPSS'de sorulan Taç Mahal sorusunun cevabı neydi?

21 Mayıs 2017'de KPSS'de sorulan soruların bazıları adaylardan gelmeye başladı. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS'de adaylara Taç Mahal'in hangi ülkede olduğu soruldu.

TAÇ MAHAL HANGİ ÜLKEDEDİR?

2017 KPSS'de adaylara Taç Mahal hakkında bir soru soruldu. Taç Mahal'in hangi ülkede olduğu soruldu.

Taç Mahal, Hindistan ülkesinde bulunmaktadır.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen KPSS Genel Kültür Genel Yetenek oturumunda adaylara Türkçe testinde 30 soru Matematik testinde 30 soru, Tarih testinde 27 soru, Coğrafya testinde 18 soru, Anayasa - Vatandaşlık testinde 9 soru ve Güncel Bilgiler testinde 6 soru soruldu.

asfafsdfs

TAÇ MAHAL ÖZELLİKLERİ

Tac Mahal dünya üzerinde bugüne kadar yapılmış olan en muhteşem yapılardan bir tanesidir. Hem bu yapının mimari özelliği hem de hikayesi oldukça etkileyicidir. Birçok kez dünyanın yedi harikası listesine girmiş bulunan bu yapı dünya üzerinde en çok tanınan ve bilinen yapılardan birisi olma özelliğine sahiptir.

Tac Mahal’in yapılma sebebi ise Şah Cihan’ın, çıkan bir isyanı bastırmak üzere ordularıyla Burhanpur’a gitmesi ve Eşi Mümtaz Mahal (Ercümend Banu Begüm)’in 9 aylık hamile olmasına karşın Şah Cihan’a eşlik etmesi bu sırada çocuğunu doğurur iken ölmesi nedeniyle Şah Cihan tarafından Eşi Mümtaz Mahal için yaptırılmıştır.

Şah Cihan’ın eşi Mümtaz Mahal’i çok sevdiği ve eşinin acısını uzun süre üzerinden atamadığı yaklaşık olarak 2 yıl kadar yas tutuğu, devlet işlerinden elini ayağını çekerek kendisini sanat ve mimariye verdiği kaynaklarda geçmektedir.

Dünyanın en önemli sanat eserlerinden bir tanesi olan Tac Mahal’in yapılışı bu şekildedir.

TAC MAHAL ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılmıştır.

Hindistan ülkesinin Agra kentinde bulunmaktadır (Agra Hindistanın Başkenti).

Bu yapıyı yılda yaklaşık olarak 3 milyondan fazla kişi ziyaret etmektedir.

Mümtaz Mahal’in ölümünden 1 yıl sonra 1632 yılında yapımına başlanmıştır. Yaklaşık olarak 20 yıl gibi bir sürede tamamlanan Tac Mahal 1652 yılında bitirilmiştir.

Türk-İslam mimarisinin en önemli yapılarından bir tanesidir.

Tac Mahal’in mimarları Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi’dir. Her iki mimarda Mimar Sinan’ın öğrencileridir. Özellikle Şah Cihan tarafından İstanbul’dan davet edilerek getirtilmişlerdir.

Tac Mahal’in yapımında kullanılan mermer, parlak ince ve mavi damarları bulunan beyaz bir mermerdir. Ve bu mermer sebebiyle günün sabah, öğle ve akşam saatlerinde küçük oranda renk değiştirdiği bilgisi de mevcuttur.

Tac Mahal aslında bir türbe olup çok büyük sevgi ve aşk duyduğu eşi için yapılmış olup, bu dünya üzerinde bir aşk için dikilen en büyük ve en güzel anıt olarak tarihe geçmiştir.

Tac Mahalin kubbesi üzerinde altınlı bir alem bulunmaktadır. Toplam olarak 4 adet minare bulunmakta olup minarelerde beyaz mermerden yapılmıştır. Dört yanında Yasin suresi bulunmaktadır. Ve bu sureleri yazan Serdar Efendi adında bir hattattır.

İnşaatta günlük ortalama 20.000 işçinin çalıştığı bilgisi bulunmaktadır.

Tac Mahal’in bulunduğu avlunun ölçüsü 305 metreye 580 metredir. Dikdörtgen şeklindedir.

Her dört cephenin ortasında 33 metrelik yüksekliği bulunan taç kapıları bulunmakta olup bunlar 75 metre yüksekliğindeki anıt kubbeyi çevrelemektedir.

Tac Mahal’in yapımında çok değerli taşlar kullanılmıştır. O döneme göre müthiş servet harcanmıştır. Özellikle duvarlarında maddi değeri yüksek olan taşlar kullanılmıştır. Duvarlarında kullanılan değerli taşların bazıları sayısına kadar belirlenmiştir.

Örneğin;

625 adet Pırlanta,

50 Adet İnci

142 Adet Yakut

42 Adet Zümrüt

Sayıları yüz bin civarında olan sedef, akik ve firuze kullanılmıştır.

Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in mezarları da Tac Mahalde bulunmaktadır. Sandukaları üst katta, lahitleri ise en alt katta bulunmaktadır.

Ayrıca Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in sandukalarının bulunduğu üst kattaki kubbenin mimarisi özellikle akustik olarak yapılmıştır. Herhangi bir ses tam olarak 7 kez yankılanmaktadır.

Tac Mahal 1983 yılından itibaren Unesco’nun Dünya Mirası Listesinde bulunmaktadır.

Şah Cihan henüz Taç Mahal’i tamamlamadan akli dengesini yitirdiği gerekçesi ile oğulları tarafından tahttan indirilmiş ve Tac Mahal’in karşısında bulunan bir odada oda hapsinde tutulmuştur. Şah Cihan’ın Tac Mahal’i izleyerek burada vefat ettiği bilgisi bulunmaktadır. Çocukları tarafından da Tac Mahale eşi ile birlikte defnedilmişlerdir.

TAC MAHAL İLE İLGİLİ EFSANELER NELERDİR?

Tac Mahal bu kadar güzel ve ihtişamlı bir yapı olması sebebiyle hakkında da birçok efsane ortaya çıkmıştır.

Tac Mahal ile ilgili en önemli efsane Tac Mahal’i yapan işçilerin kollarının bir daha böyle muhteşem bir yapı yapmamaları için kesilmiş olduğu efsanedir.

İkincisi ise Tac Mahal’in kubbesinin yapımı için yapılan iskelenin sökümünün çok uzun zaman alacağı bilgisinin alınması üzerine Şah Cihan tarafından bu iskeleden alınan taşlar kim tarafından alınırsa ona kalacağına ilişkin emir yayınlamış ve iskele bir günde hiç para harcamadan tamamen sökülmüştür.

KPSS'de sorulan Taç Mahal sorusunun cevabı neydi? ile ilgili etiketler KPSS tac mahal soru 21 mayıs 2017 hangi ülke
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.