KPSS 2017'de sorulan Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç kimdir?

Tüm dünyada 'Bilge Kral' olarak bilinen Aliya İzzetbegoviç KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı ) 2017'de soruldu. Sınava giren adaylar, çıkar çıkmaz Aliya İzzetbegoviç'in hayatını araştırmaya başladılar. Peki kimdir Aliya İzzetbegoviç?

BİLGE KRAL OLARAK BİLİNEN ALİYA İZZETBEGOVİÇ KİMDİR?

Aliya İzzetbegoviç (8 Ağustos 1925, Şamats – 19 Ekim 2003, Saraybosna), Boşnak lider. Bilge Kral lakabıyla tanınır. Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanıdır.

Aliya İzzetbegoviç, 8 Ağustos 1925′te Şamats’ta (Bosanski Šamac) doğduktan 2 yıl sonra ailesi Saraybosna’ya (Sarajevo) taşınır. Aliya İzzetbegoviç anılarında, “6 yaşındayken Kur’an kursuna başladığını ve çocuk olmasına rağmen sabah namazlarını camide kıldığını” anlatır.

II. Dünya Savaşı sırasında Genç Müslüman (Mladi Muslimani) birliğine katıldı. Bu birlik hem anti-komünist hem de anti-faşist bir yapıdaydı. Aynı zamanda Alman Nazi birliklerine ve komünist örgütlere karşı savaşıyordu. Bu eylemleri yüzünden, Komünist Parti Başkanı Josip Broz Tito, Aliya’yı Yugoslavya devletinin kuruluşundan sonra, 1946 yılında 3 yıl sürgün hapsine gönderdi.

Serbest kaldıktan sonra Saraybosna’da hukuk okumaya başladı ve siyasi faliyetlerini sürdürdü. Alyia İzzetbegoviç 1990`dan 1992′ye kadar Bosna-Hersek Eyalet Cumhuriyeti`nin Cumhurbaşkanlık görevini üstlendi. 1992 yılında uluslararası tarafsız gözlemcilerin kontrolü altında yapılan bir serbest referandum sonucunda Bosna-Hersek Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etmiştir.

1992-2000 yılları arasında 7 kişilik Ortak Devlet Başkanlığı Konseyi’nin başkanlığını yaptı. Sevenleri tarafindan “Bilge Kral” lakabı verilen İzzetbegoviç, 24 yaşında iken komünist dönem Yugoslavya’sında islamcılık suçlaması nedeniyle 4 sene cezaevinde yatmıştı. Cezaevi yıllarının sağlık problemlerinin artmasına yol açtığı belirtiliyor. Aliya İzzetbegoviç Bosna Savaşı’nda (1992-1995) anahtar bir rol oynamıştır. 14 Aralık 1995'te Aliya Îzzetbegoviç, Slobodan Milošević ve Franjo Tuđman, Dayton Antlaşması’nı imzadılar. Bosna Savaşı sonuçlandı.

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç, 2000 yılında başkanlıktan ve partisinin başkanlığından çekildi. Daha önce iki kez kalp krizi geçiren Aliya İzzetbegoviç, 10 Eylül 2003'de evinde aniden bayılması ve düşerek 4 kaburga kemiğini kırması üzerine hastaneye kaldırıldı. 78 yaşındaki Boşnak lider, daha sonra iç kanama geçirdi. Eski Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna hastanesinde 19 Ekim 2003 günü vefat etti.

KPSS 2017'de sorulan Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç kimdir? ile ilgili etiketler KPSS kpss 2017 aliya izzetbegoviç
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.