Koz kavuran fırtınası nedir? Ne zaman olur?

Koz kavuran fırtınası Mart ayındaki soğuk havalar ile kendini gösterdi. Soğuk ve yağışlı havaların devam etmesi ile akıllara gelen koz kavuran fırtınası ne zaman olur sorusunun cevabı merak ediliyor.

Koz kavuran fırtınası üçüncü cemrenin düşmesiyle birlikte baharın gelişi müjdelense de Mart aylarında soğuk havalar ile etkisini göstermeye devam etmektedir. Bazen çok şiddetli alarak kaydedildiği ve istatistiklere göre koz kavuran fırtınası 3 yılda bir etkili olduğu söylenmektedir. Bu tarihte rüzgarların güneyden esmesi ise muhtemelen lodos olması olasıdır.

Halk dilinde genelde koz kavuran olarak bilinen ve mart ayında görülen fırtınadan sonra denizcilere göre hamsin biter baharın ilk günü gelir.

Koz kavuran fırtınası nedir? Ne zaman olur?

Koz kavuran fırtınası ne zaman olur?

Genellikle 23 Mart Kuzey Ege ve Marmara'nın batı kesiminde etkili olarak kendini gösteren lodos fırtınası olan Koz kavuran Fırtınası yaşanmaktadır ve koz kavuran fırtınası yaklaşık olarak 2 gün sürmektedir.

Koz kavuran ne demek?

Farsça kökenli sözcük "Koz" Türkçe de "ceviz" demektir. Tozlu esen bu fırtına genel olarak "Ceviz kavuran fırtınası" da denilebilir. Ceviz tomurcuklarının rüzgar ile toprağa karışması ve dökülme zamanı olarak bilinir ve bu neden ile koz kavuran fırtınası denmektedir.

Koz kavuran fırtınası nedir? Ne zaman olur? ile ilgili etiketler koz kavuran fırtınası nedir ne zaman olur ne demek
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.