Kovid'in aşısından sonra ilacı da geliyor

Pfizer koronavirüs salgınında süreci temelden etkileyecek bir son dakika açıklaması yaptı. Bir yıldan bu yana devam eden salgında aralık ayı ile birlikte devreye giren aşılar büyük umut olurken Pfizer koronavirüsün ilacını da keşfetmek üzere olduklarını duyurdu. Pfizer bu kritik gelişmeyi 'Büyük oyunu değiştirecek potansiyele sahip' sözleri ile açıkladı.

Dünyanın gündemine Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan ilk vakalarla girdiğinde kuşkusuz kimsenin aklına yaklaşık 8 milyarın hayatını bir virüsün karartacağını düşünmemişti.

Ondan aylar sonra salgın ilan edildiğinde de 'yaza biter' yorumları yapılmıştı.

Ancak, koronavirüs 14 aydır hayatımızda ve onu kabusa çevirmiş durumda.

Ve bu karanlık tünelde insanlığın elindeki tek umut ise aşıydı Pfizer'dan gelen açıklamaya kadar.

BioNTech ile mRNA tabanlı ürettiği aşı ile başarı yakalayan Pfizer şimdi de koronavirüs ilacı ile ilgili umutlandıran bir açıklama yaptı. 

Aşıda yaşanan tedarik ve dağıtım sorunlarını unutturacak gelişmeyi duyuran Pfizer koronavirüs ilacını keşfetmek üzere olduklarını bildirdi. Firma bu gelişmeyi ise  'Büyük oyunu değiştirecek potansiyele sahip' sözleri ile açıkladı.

ABD merkezli Bloomberg'ün haberine göre, ağızdan alınacak hap formunda olan ilaç, hastalığın belirtileri ilk olarak ortaya çıktığı süreçte kullanılacak. Pfizer şimdi ilacının denemelerinin başarıyla tamamlanmasını bekliyor.

Proteaz enzimlerini baz alarak geliştirilen ilaç, HIV ve Hepatit C tedavilerinde virüsün yayılımını durdurmada başarılı olmuş bir yöntem. Pfizer'ın koronaya karşı umut olacak ilacının hedefi ise hastaların durumu ağırlaşmadan önce hastalığın vücuttaki yayılımını engellemek.

İLK SONUÇLAR ALINMAK ÜZERE

Pfizer'ın baş tıbbi sorumlusu Mikael Dolsten, henüz insanlı ilk aşama testleri yapılan ilaçla ilgili konuştu. Dolsten, "SARS-CoV-2 mutasyona uğruyor ve Covid-19'un küresel çaptaki etkileri devam ediyor. Bu durumda tedavi yöntemlerinin pandemi sırasında ve sonrasında kritik önem taşıyacağı gayet açık" ifadelerini kullandı

Dolsten, çalışmaları sırasında beklenmedik herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını, denemelerin ilk sonuçlarının birkaç hafta içinde ellerinde olacağını belirtti.

'OYUNU DEĞİŞTİREBİLİR'

Dolsten, PF-07321332 adı verilen ilacın denemelerinde her şey yolunda giderse ikinci ve üçüncü faza yılın ikinci çeyreğinde geçmeyi planladıklarını söyledi. Bu aşamaların da başarıyla tamamlanmasından sonra Pfizer, yıl sonunda ilaç için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) acil kullanım onayı başvurusunda yapmayı planlıyor.

İlacın günde iki kere olmak üzere beş gün boyunca kullanılacağınını belirten Dolsten, "Bu ilaç oyunu değiştirecek bir potansiyel taşıyor" dedi.

Kovid'in aşısından sonra ilacı da geliyor ile ilgili etiketler İlaç Pfizer aşı PF-07321332
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.