Kovid'e yakalanma riskini % 250 artırıyor

Yaklaşık bir yıl önce Çin'de ortaya çıktığından bu yana 95 milyonu aşkın kişiyi hasta eden, 2 milyon kişinin de ölümüne sebep olan koronavirüsün bulaşmasını yüzde 250 artıran bir risk faktörü tespit edildi. Rusya'da yapılan araştırmaya göre bu risk az uyumak. Bilim insanlarına göre, uyku süresine dikkat etmeyenler bağışıklık sistemleri düştüğü için virüse yakalanma konusunda iyi uyuyanlara göre çok büyük risk altındalar.

Dünya genelinde on milyonlarca insanı etkileyen Sars CoV-2'ye yönelik çalışmalar sürüyor.

İnsanlık üzerine kabus gibi çöken koronavirüse ilişkin araştırmalar yapan Rusya'nın Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Kovid-19’a yakalanma riskine ilişkin çarpıcı ve bir o kadar da tedirgin edici bir keşfe imza attı. 

Üniversitedeki uzmanlar yaptıkları çalışmada koronavirüsün bulaşmasını yüzde 250 oranında artıran faktörü tespit etti. 

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre uyku eksikliği, Kovid-19'a yakalanma ihtimalini yüzde 250 oranında yükseltiyor. Üniversitesinin Uyku Tıbbi Merkezi Başkanı Dr. Aleksandr Kalinkin, yapılan araştırmaya ilişkin önemli bilgiler verdi.

Uyku ve bağışıklığın neredeyse eş anlamlı olduğunun altını çizen Dr. Kalinkin, uyku süresinin azalması halinde bağışıklığın sert bir biçimde düşeceğini ifade etti.

Kovid'e yakalanma riskini % 250 artırıyor

Günde beş saatten az uyuyan bir insanın yedi saatten fazla uyuyan insanlara kıyasla herhangi bir viral enfeksiyona yakalanma ihtimalinini %250 daha fazla olduğunu belirten Dr. Kalinkin, uyku eksikliğinin bağışıklık sistemi üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunun vurguladı.

Dr. Kalinkin, çalışmaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Uyku ve bağışıklık neredeyse eş anlamlıdır. Uykuda azalma olması halinde bağışıklık sert bir şekilde düşer ve beş saatten az uyuyan bir kişinin yedi saatten fazla uyuyanlara kıyasla herhangi bir viral enfeksiyona yakalanma olasılığı yüzde 250'den fazla olur. Uyku çok önemli, bağışıklığımızı o sağlıyor" dedi.

Kalinkin'e göre, uyku kalitesinin iyileştirilmesi için insanların her gün aynı saatte yatmaları ve aynı saatte uyanmaları gerekiyor. İnsanların sabahları uyanmak için çalar saatlerden vazgeçmeleri gerektiğini belirten Dr. Kalinkin, daha iyi uyanmak ve sirkadyen ritimlerini düzenlemek için ışıklı aygıtların kullanılabileceğini ifade etti.

Doktor Kalinkin "İşimiz, çoğu insan için yedi ile dokuz saatlik uyku normunu hedefliyor" diye konuştu.

Kovid'e yakalanma riskini % 250 artırıyor ile ilgili etiketler Moskova uyku kovid-19 Aleksandr Kalinkin
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.