Kovid kısıtlamaları ne zaman kalkacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından aşı çalışmasından tedarikine, mutasyonlu virüsten alınan tedbirlere ilişkin çok önemli açıklamalar yaptı. Bakan Koca, koronavirüs kısıtlamalarınının kaldırılması, gevşetilmesi ve hatta artırılmasına ilişkin olarak da bilim kurulunun bir çalışma içerisinde olduğunu söyledi ve gevşeme için tarihi açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalar sırasında herkesin merak ettiği 'kısıtlamalar ne zaman kaldırılacak?' sorusuna da cevap verdi. 

Bakan Koca, zorlu dönemlerin vatandaşların dikkati ve sağlık çalışanlarının üstün garyeti ile başarıyla geride bırakıldığını ifade etti.

Koca, salgının insan sağlığı üzerindeki etkisinin hayatın planlanmasına da engel teşkil ettiğini söyledi.

Bu noktada öngörülebilir bir gelecek sunmak adına aşı programını titizlikle uyguladıklarını ifade eden Koca, "Çok yakında hayatımızı planlamamız mümkün olacak." dedi. 

SALGINDA YERİNDE KARAR DÖNEMİ BAŞLIYOR

Salgında artık yerinde karar dönemine gireceklerini bu amaçla da her ilin 7 günlük vaka ortalamalarını da açıklayacaklarını vurgulayan Koca, "Salgın yönetiminde yeni dönemin adı yerinde karar dönemidir. Esnafımızın, öğretmenimizin, sağlık çalışanımızın önünü görebileceği, karamsarlıktan uzak bir geleceğe adım adım ilerliyoruz. Tedbirlere bazılarımız uyarak başarımızı sürdürmemiz mümkün değil. Ülkemizin salgın yönetimindeki en büyük gücü vatandaşlarımızın uyumudur." diye konuştu. 

28 gün önce başlatılan aşı çalışmasında 2,8 milyon sayısının aşıldığını hatırlatan Koca, hedeflerinin nüfusun en az yüzde 60'ını aşılamak olduğunu söyledi. 

Bakan Koca, peş peşe gelen mutasyonlu virüs haberlerinin yeni soru ve sorunları da peşinden getirdiğini ifade etti. 

MUTASYONLU VİRÜSE EK TEDBİR GELECEK Mİ?

Türkiye'de an itibariyle 263'ü İngiltere, 23'ü Güney Afrika ve 106'sı kökeni tespit edilemeyen toplam 392 mutasyonlu vaka bulunduğunu belirten Koca, "Mutasyonların varlığı kısıtlamalarla ilgili takvimimizi de etkiliyor. İstediğimiz düşüşü yakalarsak kısıtlamaların yine elbette tedbirler eşliğinde hafifletilmesi en önemli gündemimiz. Sizlerden sabretmenizi değil, sadece kurallara daha sıkı sarılmanızı istiyorum. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız." uyarısında bulundu. 

Şu an için mutasyonlu virüsler nedeniyle yeni bir tedbir düşünmediğini ifade eden Bakan Koca, "Yeni bir tedbir ilavesi şu an düşünülmüyor. Mutasyonların salgının seyrine etkisine fazla olduğunu biliyoruz ama ülkemizde bölgesel farklılığa yol açmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu mutasyon sayıları giderek artmaya devam ediyor ama vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

PEKİ KISITLAMALAR DEVAM EDECEK Mİ?

Tabi en çok merak edilen ise kısıtlamaların ne zaman hafifleyeceği ya da kalkacağına ilişkin.

Bakan Koca bu konuda 1-2 hafta içinde açıklama yapacaklarını söyledi ve mart ayını işaret ederek şunları söyledi:

"Vakanın seyri bunu belirleyecek. Ama marttan itibaren de iller bazında vaka sayısına göre birtakım kısıtlamaları kaldırmak, gevşetmek veya artırmak gerekebilir. Bunu Bilim Kurulu çalışıyor ve onu da önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde açıklamış oluruz. Bölgesel veya il bazında birtakım kısıtlamaları gevşetmek mümkün olabilir."

Kovid kısıtlamaları ne zaman kalkacak? ile ilgili etiketler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kısıtlamalar tedbir mutasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.