Koronaya karşı aşı prototipi geliştirildi!

Kanada'nın Alberta Üniversitesi'nde bilim insanı Dr. John Lewis liderliğinde yapılan çalışma sonucunda koronavirüse karşı klasik aşıdan çok farklı bir aşı prototipi geliştirildi. Bu yaz insanlar üzerinde denenecek aşı aktif olmayan virüs tabanlı aşılardan farklı olarak genetik bir DNA planı sağlıyor. Bilim insanlarına göre bu yöntem daha güçlü savunma, daha kararlı aşı ve çok sayıda ürünü hızlı şekilde yapmak gibi birçok avantaj sağlıyor.

Kanada'da koronavirüs salgını karşısında insanlara bağışıklık sağlamayı hedefleyen bir aşı prototipi üretildiğini duyurdu.

Bu yaz insanlarda test etmenin planlandığı aşı hakkında bilgi veren Alberta Üniversitesi araştırmacısı Dr. John Lewis, DNA tabanlı olan bu aşı, hastalara vücuda gerçek şeyle savaşmasını öğretmek için aktif olmayan bir virüs veren geleneksel aşıdan farklı olarak, genetik bir DNA planı sağlıyor. Bu yöntemin çeşitli avantajları olduğu söyleniyor; daha güçlü savunma, daha kararlı bir aşı ve çok sayıda ürünü hızlı bir şekilde yapma yeteneği” dedi.

Dr. Lewis, “Birinci aşamada yaklaşık 70 ila 75 gönüllü üzerinde gerçekleştireceğiz. Farklı doz seviyeleri yapacağız, aynı zamanda farklı yaş gruplarına da bakacağız. Bu gruplarda güvenliği geliştirdikçe, bunları 600 ila 800 hastayı kullanabileceğimiz ikinci aşamaya geçeceğiz” ifadesini kullandı.

Birinci aşamanın Ağustos ayında Halifax’ta gerçekleştirilmesi planırken, ikinci aşamanın da eylül ayında başlatılmasının öngörüldüğü belirtiliyor. Üçüncü aşamaya ise 2020'nin sonunda geçileceği tahmin ediliyor. 

Üçüncü aşama dünya üzerine Kovid-19 enfeksiyonunun aktif olduğu bölgelerde aşının test edilmesi amacıyla Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışmayı içeriyor. Lewis, ekibinin araştırma konusunda heyecanlı olduğunu ve Kanadalıların da testler için hevesli olduğunu söyledi.

Bu ay ülke çapında 139 araştırma ekibine 109 milyon dolar veren Kanada Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nün hızlı araştırma fonu yarışmasının bir parçası olan DNA tabanlı aşı projesinin bir sonraki adıma geçişi için Dr Lewis’e 4.2 milyon dolar daha verdi.

(İHA)

Koronaya karşı aşı prototipi geliştirildi! ile ilgili etiketler Kanada DNA kovid-19 aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.