Koronavirüsün çoğalmasını önlüyor

Koronavirüs salgınının bu kadar hızlı yayılmasında kuşkusuz tedbirlere uyulmamasının yanı sıra bulaştıran kişilerdeki virüs yükünün fazlalığı büyük etken. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zuhal Gerçek işte bu virüs yükünü ortadan kaldıracak yeni bir etken madde geliştirdi. Gerçek, bu maddenin virüsün çoğalmasını önlediğini, belirtiyor. Yani virüs sayısı minimumda kalıyor ve hastalık semptom bile gösterilmeden atlatılabiliyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zuhal Gerçek, üniversitenin organik araştırma laboratuvarında antiviral bileşikler sentezi üzerine çalışma başlattı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Erçağ ve Dr. Deniz Ceyhan’ın da desteklediği çalışmalar sonucu Doç. Dr. Gerçek, Kovid-19 tanısı konan hastaya verilen ilaçlarda bulunan bir bileşenin daha etkili olanını geliştirmeyi başardı.

Koronavirüsün çoğalmasını önlüyor

Çalışmada sentezlenen 7 adet yeni bileşiğin vücuda giren virüsün çoğalmasının önüne geçtiği laboratuvar ortamında yapılan deneylerle ispatlandı. Bileşenin Kovid-19 ilaçlarında kullanılması durumunda, hastanın koronavirüsü az semptomla atlatabileceği tespit edildi.

Doç. Dr. Zuhal Gerçek, çalışmada sentezlenen bileşiklerin tüm insanlığın uğraştığı Kovid-19 salgınına karşı umut olacağını ifade etti.

Koronavirüsün çoğalmasını önlüyor - Resim : 2

Gerçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu amaçla 7 tane yeni malzeme sentezledik. Bunların Covid-19 RNA'sı ile Sars Cov-2 RNA'sı ile etkileşimlerine baktık. Bizim hedeflediğimiz bileşikler Covid'e karşı mücadelede virüsün çoğalmasını engellemek üzere kurgulandılar. Virüs RNA'sı ile olan etkileşimlerini çalışmaya destek veren Tekirdağ Üniversitesi'nden akademisyenlerimiz çalıştılar. Bizim sentezlediğimiz aktif bileşiklerin RNA'ya bağlanma enerjilerini şu anda kullanılan Covid ilaçlarıyla karşılaştırıldı. Bu karşılaştırma sonunda sentezlediğimiz maddelerin hidroksiklorokinonun çok üstünde etkili olduğu, NSF 12 ve NSF 15 proteinlerine bağlanma aktivitesinin de çok daha fazla olduğu kanıtlanmış oldu"

Koronavirüsün çoğalmasını önlüyor - Resim : 3

'KİŞİ, HASTALIK SEMPTOMLARINI GÖSTERMEYEBİLİR'

Çalışmada ortaya çıkan bileşiklerin bir diğer özelliğinin üretim sentezlerinin çok kolay yapılabilmesi olduğunu belirten Doç. Dr. Gerçek, bu sayede maliyetin düşük verimin ise olabildiğince yüksek olmasının hedeflendiğini ifade etti.

Yaptıkları çalışma ile bunu başardıklarını söyleyen Doç. Dr. Gerçek, şöyle konuştu:

"Kullandığımız yöntem sayesinde çok fazla türevlendirme şansı mevcut. Virüsü vücudumuza aldığımızda virüs hemen sayısını arttırmaya başlıyor. Bu ilaç ise virüsün kendini replike etmesini engelliyor. Dolayısıyla virüs sayısı minimumda tutulduğu için kişi hastalık semptomlarını göstermeyebilir bile. Bu çalışmayı geliştirmek için bizimle ortak çalışacak bir gruba ihtiyacımız var. Biz sentezlenen moleküllerin RNA'lar ile etkileşimlerini yaptık. Enzim içerisinde kararlı bir şekilde kaldığını kanıtlamak için etkileşimin simülasyonunu da gerçekleştirdik. Simülasyon sonucunda molekülün çok güzel bir şekilde yerleştiği ve burada kararlı olarak kaldığı da ispat edilmiş oldu."

Koronavirüsün çoğalmasını önlüyor ile ilgili etiketler Zonguldak Bülent Ecevit doç. dr. zuhal gerçek
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.