Koronavirüste 3. pik alarmı verildi

Türkiye bir yandan vakaların düşüşü diğer yandan aşılamada kaydedilen başarı üzerine şubat ayı içerisinde kademeli normalleşme adımını atmıştı. Ancak mutasyonlu virüsün yayılmaya başlaması ve normalleşme adımını kötüye kullananlar nedeniyle vaka sayıları kısa sürede 4 katına çıktı. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66'ya yükselirken çok riskli illerin sayısı hızla artıyor. Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Turan "nisanda 3. piki görebiliriz" derken, Prof. Ünal "Salgın sürüyor" diye uyarıyor...

Sağlık Bakanlığı'nın cumartesi günü açıkladığı yeni il il vaka ortalamaları haritası durumun ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

13-19 Mart haritasına göre çok yüksek riskli illerin sayısı bir önceki haftaya kıyasla yüzde 56 artarak 39'a çıktı. Düşük riskli illerin sayısı ise 8'den 7'ye geriledi. Üstelik İstanbul'dan sonra çok yüksek riskli il kategorisine Ankara ve İzmir de eklenmiş durumda. Birçok il için de kritik eşik aşıldı. Haritada bir önceki haftaya göre durumu iyiye giden il neredeyse olmadı.

İşte Sağlık Bakanlığının son verileri ve bilim kurulu üyelerinden nisan ayı uyarıları:

YÜKSEK ARTIŞ YAŞANAN İLLER

6-12 Mart tarihlerinde 25 olan çok yüksek riskli il sayısına yeni haritada 14 il daha eklendi. İzmir, Ankara, Antalya, Kütahya, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Bolu, Çankırı, Çorum, Niğde, Erzincan, Iğdır ve Malatya geçen haftadan bu yana vaka artışlarıyla çok yüksek riskli il kategorisine girmiş oldu.

Koronavirüste 3. pik alarmı verildi

ŞIRNAK DIŞINDA MAVİ İL KALMAYABİLİR

100 bin kişiye düşen haftalık vaka sayısı 20'nin altında olan iller düşük riskli (mavi) kategoride yer alıyor. Vaka sayılarındaki artış bu hızla devam ederse önünümüzdeki hafta Türkiye'de düşük riskli iller arasında yer alan 7 ilden Şırnak dışındaki 6'sı orta risk grubuna çıkabilir. 

Koronavirüste 3. pik alarmı verildi - Resim : 2

ŞIRNAK DIŞINDA ORTALAMASI YÜKSELMEYEN YOK!

Günde yalnızca ortalama 6 vaka tespit edilen ve haftalık 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 10'un altında olan Şırnak'ın şimdilik orta risk grubuna geçme ihtimali görülmüyor. 

Koronavirüste 3. pik alarmı verildi - Resim : 3

Kontrollü yeni normalleşme sürecinde vaka sayılarındaki artış yoğun bakımlar ve yatak doluluk oranlarını da olumsuz olarak etkiledi. 

Şubata kıyasla yoğun bakımlarda doluluk geçen aya göre yüzde 59'dan 66'ya çıktı. Yatak doluluk oranı yüzde 45'ten 51'e ulaştı.

Koronavirüste 3. pik alarmı verildi - Resim : 4

BİRİNCİ ZİRVEDEN 4 KAT FAZLA VAKA VAR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, "1. zirve noktasında vaka sayısı 5 bindeydi, 2. zirvede 33 binlere çıktı. Şu anda 21 bin vaka var ve bu sayı 1.zirve noktasının 4 katı. Salgın bitmedi, devam ediyor" sözleri ile normalleşmeyi salgın bitti diye algılayanları uyarıyor.

3. PİK KAPIMIZDA

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan ise "Kısıtlamalarla hasta sayılarının anlamlı ölçüde azaldığını görmüştük. Yeni kontrollü normalleşme sürecine geçilirken vaka sayılarında artış yaşandığını görüyoruz. Vaka sayılarında artış bu hızla devam ederse Nisan'da 3.zirve noktasını görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Turan uyarılarına şöyle devam etti: 

"İller tedbirlerini artırmalı. Yerel önlemler daha ön planda olmalı. Toplu kısıtlamalar yapmak çok zor. O nedenle yerel karar vericilerin iller bazında ciddi önlemler almaları gerekiyor. Aksi halde toplu kısıtlamalar yine hayatımıza girer."

Koronavirüste 3. pik alarmı verildi - Resim : 5

BALIKESİR'DE YASAKLAR ARTTI

288,16 ile Marmara Bölgesi'ndeki en yüksek vaka ortalamasına sahip ili olan Balıkesir'de vaka sayılarındaki artış nedeniyle İl Hıfzıssıhha Kurulu yeni tedbirler aldı. Buna göre "HES kodu sorgulaması yapılarak girilecek yerlere", şehirlererası otobüs terminalleri, berber, kuaför ve güzellik merkezleri ile marketler de eklendi.

 MARKET OTOPARKLARI KAPATILIYOR

Ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde marketlerin otoparkları da araçla gelişleri önlemek için kapalı tutulacak. 

ÇOCUK PARKLARIDA KAPANACAK

Alınacak önlemler kapsamında çocuk parkları da kapatılacak.

Koronavirüste 3. pik alarmı verildi - Resim : 6

PİKNİK ALANLARINA DENETLEME

Piknik alanlarına da sıkı denetim geliyor. Buralarda da HES kodu sorulacak. Her tür ev ziyaretinin yapılması önlenirken, temaslı kişilerin evlerinden çıkmaması için tedbirler alınacak. 

ANKARA'DA YÜZDE 58, İZMİR'DE YÜZDE 42ARTIŞ VAR

Ankara'da 100 bin kişiye düşen haftalık vaka sayısı 1 hafta içerisinde yüzde 58 artarak 107,99'a ulaştı. İzmir'de ise bu artış yüzde 42 oldu ve vaka ortalaması 111,41'e ulaştı. 

Yeni haritaya göre Karadeniz'den 12, Marmara'dan 11 il çok yüksek risk kategorisinde bulunuyor.

Vaka sayısının en fazla olduğu iller ve oranları şu şekilde:

Samsun 508.97, Giresun 356.35 ve Sinop 309.06 oldu.

Vaka sayısının en az olduğu iller ise şöyle:

Şırnak 8.18, Siirt 14.20 ve Hakkâri 15.69.

Koronavirüste 3. pik alarmı verildi ile ilgili etiketler Ankara İstanbul İzmir risk haritası vaka
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.