Koronavirüsle ilgili şoke eden keşif

Koronavirüs ilk kez Aralık 2019'da 'belirlenemeyen hastalık' olarak kayıtlara girmişti. Ocak ayında ise hastalığın nedeninin Sars-CoV-2 adı verilen bir tür koronavirüs olduğu açıklanmıştı. Bu nedenle salgının Çin'den dünyaya yayıldığı genel kanaati oluşmuş durumda. Ancak bilimsel araştırmalar bunun pek de doğru olmayabileceğini ortaya koyuyor. İtalya'da Kasım 2019'da 25 yaşındaki bir kadında ve 4 yaşındaki bir çocukta Çin'deki salgından aylar önce aynı virüse rastlandığı açıklandı.

Milano Üniversitesinin bir çalışması İtalya'da ilk Kovid-19 vakasının kaydedildiği 21 Şubat 2020'den aylar önce bilimsel adı "SARS-CoV-2" olan virüsün ülkede dolaşımda olduğunu ortaya koydu.

Milano Üniversitesinde Raffaele Gianotti'nin koordinesindeki bir araştırma ekibi, Kasım 2019'da 25 yaşındaki kadın hastadan atipik dermatit sebebiyle alınan biyopsi örneğinde çok sonra yapılan immünhistokimyasal çalışma ve RNA-FISH analizi sonucunda Kovid-19 belirledi.

Bu hastanın, sistemik semptomu olmayıp, deri lezyonu ile başvuran ve biyopside iki farklı yöntemle Kovid-19 pozitivitesi belirlenen ilk vaka olduğu ifade edildi.

Kovid-19 hastalarında da yüzde 5 ila yüzde 10 ihtimalle deri patolojilerine rastlandığı kaydedildi.

İtalyan bilim insanlarının bu çalışmasının sonuçları, "British Journal of Dermatology" dergisinde yayımlandı.

ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR DA AYNI SONUÇ ÇIKMIŞTI

Milano Üniversitesinin, "Emerging Infectious Diseases" dergisinde geçen ay yayımlanan bir başka çalışmasında da kentte yaşayan 4 yaşındaki bir çocuktan alınan sürüntü örneğinin, Çin'in Vuhan kentinde patlak veren virüsün erken türüyle yüzde 100 uyum gösterdiği belirtilmişti.

KANALİZASYON ÖRNEKLERİNDE DE BULUNMUŞTU

İtalya'da daha önce yapılan bir başka araştırma sonucunda Milano ve Torino kentleri kanalizasyonlarından Aralık 2019 döneminde alınan atık su örneklerinde, Kovid-19 izleri tespit edilmişti.

Kovid-19 salgını, Ocak 2020'de Çin'de net bir şekilde tespit edildikten sonra ilk dalgada en çok İtalya'yı etkilemişti.

İtalya'da salgının resmen başladığı 21 Şubat'tan günümüze kadar 79 bin 203 kişi hayatını kaybetti. 3 milyona yakın kişi de Kovid-19 ile enfekte oldu. 

Koronavirüsle ilgili şoke eden keşif ile ilgili etiketler İtalya kovid-19 Sars-Cov2
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.