Aşının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı

Koronavirüs salgınına karşı umut olan aşılarla ilgili ortaya çıkan son araştırmadan oldukça olumlu sonuçlar çıktı. Cambrige Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı son araştırmaya göre, bir doz mNRA aşısı belirti göstermeyen enfeksiyonlarda yüzde 75 etkili oldu.

Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgını 1 yıldan uzun bir sürede yaklaşık 2,54 milyon kişinin canını alırken, 114 milyondan fazla kişi ise hastalığa yakalandı. Ancak son dönemde çıkan aşılar salgının kontrol altına alınması için umut oldu. İngiliz bilim insanlarının yaptığı son araştırma, aşıların etkinliğinin ne derece önemli olduğunu ortaya koydu.

Cambrige Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı son araştırmaya göre, bir doz mNRA aşısı ile birlikte 12 günde belirti göstermeyen enfeksiyonlarda yüzde 75 azalma gözlemlendi. Söz konusu araştırma sonucunun koronavirüsün bulaşıcılığının azaldığını göstermesi açısından önemli görülüyor.

Koronavirüs aşısıyla ilgili yapılan son araştırmada aşılanan kişilerde bulunan virüs oranının aşılanmayan kişilere göre oldukça düşük olduğu görüldü. mNRA aşısının koronavirüs belirtisi gösteren hastalarda da etkin olduğu belirtilirken, İngiltere kaynaklı mutasyona karşı da bağışıklık kazandırdığının da altı çizildi.

PFIZER/BIONTECH AŞISI DA MUTASYONLARA ETKİLİ

Koronavirüs aşısıyla ilgili daha önce de umut veren haberler gelmişti. Son olarak BionTech ile Pfizer'ın geliştirdiği aşının İngiltere ve Güney Afrika kaynaklı mutasyonlara karşı yüzde 90 etkili olduğu sonucu ortaya çıkmıştı.

MİLYONLARCA KİŞİ AŞI OLDU

Öte yandan Türkiye'de aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın son açıklamasına göre İstanbul'da 1 milyon 372 bin 409 kişiye koronavirüs aşısı yapıldı. Bu aşılamanın 1 milyon 075 bini birinci doz 297 bin 409'u ise ikinci doz oldu.

Ankara'da ise aşılama sayısı 700 bini geride bıraktı. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Başkent'te 721 bin 161 kişiye koronavirüs aşısı yapıldı. Bunun 553 bini 540'ı birinci doz olurken 167 bin 621 kişiye de ikinci doz aşısı yapıldı.

Aşının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı ile ilgili etiketler aşı bağışıklık mutasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.