Koronavirüs ve kara mantardan sonra yeni kabus: Nipah virüsü

Koronavirüsün en bulaşıcı mutasyonu olan Delta varyantı ve kara mantar ile boğuşan Hindistan'da bir virüs daha çıktı. Daha önce 1990'lı yıllarda görülen Nipah virüsü yarasalarda tespit edildi. Bir tedavisi ve aşının bulunmadığı virüs, çok bulaşıcı olmasıyla tanınıyor ve insanlarda öldürücü beyin iltihabı ile solunum yolu hastalıklarına yol açıyor.

Aralık 2019'da Çin'de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Hindistan'daki yarasalarda, öldürücü Nipah virüsü (NiV) tespit edildi.

Sputnik'te yer alan habere göre, hayvan kaynaklı Nipah virüsü salgını ilk kez 1990'ların sonunda Malezya'daki domuz çiftliklerinde görülürken, 265 kişiye bulaşmış, 105 ölümle sonuçlanmıştı. Ardından Hindistan'da 2011 ve 2007'de Batı Bengal ve 2018 ve 2019'da Kerala eyaletlerinde Nipah virüsü salgını yaşanmıştı.

BEYİN İLTİHABINA YOL AÇIYOR

Son olarak The Indian Express gazetesinin Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi ve Ulusal Viroloji Enstitüsü'nün kesitsel araştırmasına dayanarak Hindistan'da yarasalardan alınan numunelerde rastlandığını duyurduğu NiV, çok bulaşıcı olmasıyla tanınıyor ve insanlarda öldürücü beyin iltihabı ile solunum yolu hastalıklarına yol açıyor.

Mart 2020'de Mumbai'nin güneyindeki Mahabaleşvar'da yakalanan Leschenault's rousette isimli orta boy meyve yarasalarıyla küçük boy bayağı cüce yarasalar üzerinde yürütülen araştırmalar kapsamında kan, gırtlak ve rektum numuneleri alındı. Bunlarla yapılan testler hem NiV RNA hem de NiV IgG antikorları bakımından pozitif sonuç verdi.

HENÜZ AŞISI VE İLACI YOK

Gazete, araştırmadan yaptığı alıntıda, "Kalabalık insan popülasyonlarının yaşadığı bölgelerde yarasaların konakladığı yerlerin çok yaygın olduğu Hindistan'da tekrarlayan salgınlar, yüksek vaka ve ölüm oranı, insandan insana bulaşıcılık ve etkili aşı/antivirallerin eksikliği bakımından büyük endişe sebebi" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Covid-19, Ebola ve Zika gibi halk sağlığı aciliyeti açısından öncelikli araştırılması gereken hastalıklar listesinde bulunan NiV, bozuk meyve yoluyla, hayvanlardan insanlara, insanlardan insanlara bulaşıyor.

Koronavirüs ve kara mantardan sonra yeni kabus: Nipah virüsü ile ilgili etiketler Hindistan nipah virüsü yarasa
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.