Koronavirüs sonrası Türk futbolunu bekleyen tehlike!

Türkiye'de kulüpler, koronavirüs sonrası liglerin ertelenmesiyle önemli gelir kalemlerinden mahrum kaldı. Ligin akıbetiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Pekiyi, Türk futbolunu bekleyen yeni tehlike ne? COVID-19 salgını sonrası gelirleri düşen kulüplerle sorun yaşayan futbolcular nereye başvuracak?

Koronavirüs salgını sonrasında kulüpler ekonomik önlemler almaya başladı. Bazı kulüpler, futbolcularından alacakları konusunda feragat etmelerini istedi. Ancak; oyuncuların bu talebe sıcak bakmadığı gündemde. Kulüplerle futbolcular arasında yaşanması muhtemel anlaşmazlıklar normal şartlarda Türkiye Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ile çözülüyordu. UÇK’nın bir anlamda pasifize edilmesi yaşanacak ihtilaflarda sürecin uzamasına neden olabilir. Önümüzdeki süreçte gündeme gelmesi muhtemel olan UÇK konusunu hakkında analiz...

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, futbolun paydaşlarının sorunlarını kısa sürede çözmesiyle bilinen, tek yetkili kurumdu. Ancak; bu durum biraz tersine döndü. Bundan sonraki süreçte kulüpler, teknik adamlar, menajerler ve futbolcular herhangi bir ihtilaf yaşarsa yeni adres yerel mahkemeler olacak. Bu sürecin, olumsuz gelişmeleri de beraberinde getireceği aşikâr.

Yaraya merhem olan bir kurum: Uyuşmazlık Çözüm Kurulu
UÇK yani; daha açık adıyla Uyuşmazlık Çözüm Kurulu 13 yıl kadar önce (2007) kuruldu. Bazı dönemlerde çeşitli nedenlerle sekteye uğradı. 2007’den 2011 yılına kadar UÇK, münhasır yani; tek yetkiliydi. 2011 yılından 2015’e kadar taraflar başvurursa dosyalara bakabiliyordu. 2015-19 arası ise tekrar tek yetkili olarak dosyalara baktı. Yani; özel yetkili bir mahkeme olarak görev aldılar. Birçok anlaşmazlıklara çare, yaraya merhem oldular. Durum değişti!

UÇK, münhasır yetkili değil!

Sonrasında ise (bir önceki sene Mart ayı) Anayasa Mahkemesi’nin bir kararıyla tek yetkili olma durumu ortadan kalktı. Şu anda kurul görevine devam ediyor olsa da münhasır yetkili değil! İhtiyari yetkili olarak devam ediyorlar. İşin özeti; eğer bu kurula teknik adam ya da bir futbolcu başvurmuşsa, davalı taraf kurulun yetkisini tanıyorsa kurul dosyaya bakıyor. Aksi takdirde ise yerel mahkemelerin görev alanına giriyor. Bu da sürecin uzaması anlamına geliyor.

İhtilaf halinde süreç artık uzayacak
Yaptığımız araştırmalar, Türkiye’deki mahkemelerin yoğunluğu da düşünülerek süreç uzayacak diyor. Normalde UÇK’ya yapılan bir başvuru 3-4 ay gibi makul bir sürede olumlu ya da olumsuz sonuçlanıyordu. Tahkim’den de denetim kararı çıkınca sonuç kesinleşmiş oluyordu. Ancak; şimdi ise tahmini olarak 2-3 yılı belki de daha uzun bir süreci bulabilecek.

Futbolcuların adresi yerel mahkemeler
Bundan sonraki yol haritasına bakılacak olursa; özellikle koronavirüs sebebiyle gelirleri azalan kulüplerle ihtilafa düşecek futbolcular, haklarını yerel mahkemede aramak durumunda. Tabii bu durum kulüpler UÇK’yı yetkili kabul etmezse söz konusu. Kulüplerin yetkilileri, genel anlamda bakıldığında UÇK’yı yetkili görmüyor! O açıdan futbolcuların adresi artık yerel mahkemeler…

Pekiyi kulüp yöneticileri bu duruma nasıl bakıyorlar?

UÇK, birçok sözleşmeden doğan sorunları çözüme kavuşturdu. Fakat; kulüp yöneticilerinin sözleşme yaparken birçok şeye dikkat etmemesi ve uzun vadeli sözleşme planı ortaya koymaları çok önemli bir ayrıntı. Kulüp yöneticilerinin, sözleşmelere sadık kalmaması da yeni dosyaları beraberinde getiriyor.

Benden sonrası tufan!
İşin dikkat çeken noktası; planlama eksikliği yaşayan ve günü kurtarmakla uğraşan yöneticiler, yükü sonraki yönetimlere bırakıyor. Birçok yöneticinin, “Süreç uzarsa uzasın. Zaten görev süremiz biter, biz gittikten sonra ne olacağına bizden sonra gelen yöneticiler karar versin” görüşü büyük sıkıntı doğuruyor. COVID-19 sebebiyle Türkiye’den ayrılan yabancı futbolcu sayısının son günlerde artması gözler önünde. Yerli futbolcular arasında da ihtilafa düşecek isimler olabilir. Bu da yeni dosyalar ve yeni problemler Türk futbolunu bekliyor anlamına geliyor.

Spor Hukuku Uzmanı Alpay Köse konuyu değerlendirdi...
Bu konuda Spor Hukuku Uzmanı Alpay Köse, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Alpay Köse: "Gelecek sezon yayın gelirleri de düşebilir, kulüpler endişeli"
Köse, “Yaşanan korona salgını nedeniyle kulüpler futbolcu maaşlarını ödemekte zorluk çekiyor. Kulüplerin maç gelirleri kesildi. Ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Gelecek sezon yayın gelirleri de düşebilir. Bu da kulüplerini endişelendiriyor. Kulüpler oyunculardan indirim talep ediyor da maaşlarını ödemiyor. Alt liglerde kulüpler oyuncularına para ödeyemeyecek durumda. Oyuncular da alacakları konusunda hareket edecektir. Şu anda olağanüstü durum var” dedi.

Aslında tartışılması gereken şey...
Köse ayrıca, “Tartışılması gereken şey; olağanüstü bir durum olması sebebiyle kulüplerin oyuncularla ilgili sözleşme feshetme ya da indirim talep etme hakkının olup olmadığıdır. Ben kulüplerin bu olaydan dolayı sözleşmeleri feshedebileceğini düşünüyorum. Oyuncular da alacakları konusunda harekete geçebilir. Adres yerel mahkemeler. Temyizle birlikte 5 yılı bulabilir. Bu süreç özellikle alt liglerdeki oyuncular için mağduriyete yola açacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ajansspor

Koronavirüs sonrası Türk futbolunu bekleyen tehlike! ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona Süper Lig
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.