Koronavirüs salgını bitmeden korkutan uyarı: Bir sonraki pandemi daha ölümcül olacak

Koronavirüs salgınına karşı mücadele tüm dünyada devam ederken muhtemel yeni bir pandemi konusunda korkutan bir uyarı geldi. Oxford Üniversitesi'nin AstraZeneca ile birlikte yaptığı koronavirüs aşısının geliştiricilerinden Prof. Dr. Dame Sarah Gilbert bir sonraki pandeminin daha ölümcül olacağını belirterek, çıkması beklenen yeni pandemiye hazırlık için hala yeterli fonun olmadığını söyledi.

Oxford-AstraZeneca aşısının arkasındaki isimlerden biri olan Prof. Dr. Dame Sarah Gilbert, gelecekteki pandemilerin mevcut Covid-19 krizinden daha ölümcül olabileceği konusunda uyardı.

Gilbert, kaydedilen ilerlemelerin kaybolmasını önlemek ve pandemi hazırlığı için daha fazla fon olması gerektiğini söyledi. Gilbert aşıların Omicron varyantına karşı daha az etkili olabileceği konusunda uyardı ve bu konuda daha fazla şey öğrenilene kadar insanların dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

"BİR SONRAKİ PANDEMİ İÇİN HALA YETERLİ FON YOK"

BBC’de ünlü gazeteci Richard Dimbleby anısına düzenlenen 44. Richard Dimbleby Dersini veren Prof. Dr. Gilbert, "Bu, bir virüsün hayatımızı ve geçim kaynaklarımızı tehdit ettiği son sefer olmayacak. Gerçek şu ki, bir sonraki pandemi daha kötü olabilir. Daha bulaşıcı, daha ölümcül veya her ikisi de olabilir. Yaşadığımız bunca şeyden sonra, sürdürdüğümüz muazzam ekonomik kayıplara rağmen, pandemi hazırlığı hala yeterli fon kaynağımız yok. Yaptığımız ilerlemeler ve edindiğimiz bilgiler kaybolmamalı” diye konuştu.

Bununla birlikte Prof. Dr. Gilbert, Omicron hakkında konuşurken, varyantın virüsün bulaşabilirliğini arttırdığı bilinen mutasyonlar içerdiğini söyledi. Gilbert, "Daha fazlasını öğrenene kadar dikkatli olmalı ve bu yeni varyantın yayılmasını yavaşlatmak için adımlar atmalıyız” dedi.

OMİCRON VARYANTI AÇIKLAMASI

Ancak, Gilbert, aşıların enfeksiyona ve hafif hastalıklara karşı korumasının azalmasının, mutlaka ciddi hastalık ve ölüme karşı sonuçlanacağı anlamına gelmediğini aktardı. Ayrıca pandemi sırasında aşı ve ilaç dağıtımında görülen hızlı ilerlemenin norm haline gelmesi çağrısında bulundu.

Diğer taraftan farklı bir koronavirüs meydana gelen grip tehdidini ortadan kaldırmak için evrensel bir grip aşısı geliştirilmemesi için hiçbir neden olmadığını sözlerine ekledi.

Koronavirüs salgını bitmeden korkutan uyarı: Bir sonraki pandemi daha ölümcül olacak ile ilgili etiketler salgın pandemi olümcül
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.