Koronavirüs kısıtlamaları kalktı, uyuşturucu trafiği arttı: Avrupa'da salgın öncesinin üstüne çıktı

Koronavirüs salgını sonrası konan kısıtlamaların kalkması küresel ticaretin daha rahat işlemesini sağlarken yasa dışı faaliyetlerde de büyük artış yaşanıyor. Avrupalı yetkililer, uyuşturucu trafiğinde büyük artış yaşandığını ve salgın öncesi dönemin bile üzerine çıktığını belirtiyor. Avrupa'da hazırlanan bir raporda Meksikalı uyuşturucu kartellerinin Avrupa'da uyuşturucu üretmeye başladığına yönelik kanıtlar olduğu bilgisi yer aldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle kürsel ticaretin büyük ölçüde kısıtlamalara maruz kalması ekonomileri ciddi şekilde etkilemişti. Söz konusu kısıtlamaların uyuşturucu ticaretini de olumsuz etkilediği ve kısıtlamaların kalkması sonrası ciddi artış gösterdiği ortaya çıktı. Avrupa'da uyuşturucu trafiğinin pandemi sonrası artışa geçtiği hatta salgın öncesi seviyenin üstüne çıktığı tespit edildi.

Merkezi Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunan Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin yayınladığı raporda Meksikalı uyuşturucu kartellerinin Avrupa'da uyuşturucu üretmeye başladığına dair endişe verici kanıtlar bulunduğunun altı çizildi. Merkezin direktörü Alexis Goosdeel, yasal ve yasa dışı uyuşturucular arasındaki çizgilerin neredeyse belirsiz olduğunun altını çizerek, yerleşik ilaçlara erişimin hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu söyledi. Goosdeel, psikoaktif özelliklere sahip hemen hemen her ilacın uyuşturucu olabileceğine dikkat çekti.

Avrupa Birliği yetkilileri, suç örgütlerinin Avrupa'da sentetik uyuşturucu üretimi için "amansız bir çaba" içinde olduklarının altını çizerek, Avrupalı ve uluslararası suç şebekelerinin kurduğu ortaklık ile özellikle metamfetamin ve kokain gibi sentetik uyuşturucuların üretiminde ciddi artış olduğu vurgulandı.

YETKİLİLER ÖLÜMCÜL ZEHİRLENMELERDEN ENDİŞELİ

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Direktörü Alexis Goosdeel Avrupa'da en yaygın kullanılan uyuşturucu olan esrarın sentetik maddelerle karıştırılmasıyla elde edilen uyuşturucuların ciddi zehirlenmelere neden olmasından endişeli duyduklarını söyledi. Hazırlanan raporda uyuşturucu kartellerinin farklı taşıma ve üretim yöntemleri ile birlikte daha yüksek miktarda saflığı artırılmış uyuşturucuların kullanıma sokulduğu belirtildi. Raporda uyuşturucu taşımacılığının genellikle konteynerlerle sağlandığının altı çizildi.

KISITLAMALAR KALKTI, UYUŞTURUCU TRAFİĞİ ARTTI

Koronavirüs pandemisi nedeniyle konulan kısıtlamaların kalkması sonrası uyuşturucu trafiğinde ciddi bir artış gözlemlendi. Panedemi sonrası konulan sosyal mesafe ve karantina kurallarının kalkması sonrası uyuşturucu arzında ve kullanımında ciddi artış olduğu öğrenildi. Öte yandan pandemi döneminde uyuşturucu satıcılarının sosyal ağlarda kullanılan şifreli mesajlaşma yöntemlerini daha da geliştirdikleri de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

"TALİBAN, UYUŞTURUCU YASAĞINI UYGULAMIYOR"

Afganistan'da yönetimi geçtiğimiz aylarda ele geçiren Taliban, büyük bir uyuşturucu yasağı kararı almıştı. Uyuşturucu üretimine getirilen yasağın uygulanmadığı öğrenildi. Avrupa Birliği yetkilileri, Taliban'ın söz konusu kararını büyük ölçüde uygulanmadığını belirtiyor. Yetkililer, Afganistan'daki büyük ekonomik krizin, uyuşturucunun önemli bir gelir kapısı olarak görülmesinde endişe ederek, Avrupa'ya yönelik uyuşturucu kaçakçılığında büyük artış yaşanabileceğini tahmin ediyor.

Koronavirüs kısıtlamaları kalktı, uyuşturucu trafiği arttı: Avrupa'da salgın öncesinin üstüne çıktı ile ilgili etiketler Avrupa uyuşturucu Trafik Üretim
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.