Koronavirüs, Kapalıçarşı'yı da vurdu! Esnaf kepenk kapatıyor

İlk olarak Çin'in Vuhan kentinde görülen ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs salgını nedeniyle İstanbul'a gelen turist sayısı azaldı. Dünyanın en eski alışveriş merkezleri arasında yer alan Kapalıçarşı, ticaret yaşantısının en zor günlerini yaşıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve 3 binden fazla insanın ölüme yol açan koronavirüs salgını sebeiyle Türkiye'ye gelen turist sayısında da ciddi bir azalma var.

TURİST SAYISI YAR YARIYA AZALDI

Ziyaretçi sayısının yarı yarıya azaldığı, dünyanın en eski alışveriş merkezleri arasında yer alan tarihi Kapalıçarşı’da neredeyse yaprak kımıldamıyor.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Kapalıçarşı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Fırat, turist sayısının geçtiğimiz yıllarda da dönem dönem düştüğünü ancak ziyaretçi sayısı ve ticaret hacmi olarak en sert düşüşün bu dönemde görüldüğünü söyledi.

ESNAF ERKENDEN DÜKKAN KAPATIYOR

Fırat, “Bu yıla iyi başlamıştık. Avrupalı, ABD’li turist gelmiyor artık ama onların yerini Uzakdoğulu ve Arap turistler almıştı. Şimdi bizi esas korkutan koronavirüs salgını. Son 10 günde Kapalıçarşı’ya gelen ziyaretçi sayısı salgın nedeniyle çok azaldı, neredeyse yüzde 60 civarında düşüş var. Eskiden 150-200 kişilik Uzakdoğulu turist grupları gelirdi. Şimdi bir otobüs bile gelmiyor. Korkumuz durumun daha da kötüye gitmesi. Dükkanlar kış döneminde 19:00’a kadar açık kalırdı, şimdi esnaf mağazasını 17:30’da kapatıp gidiyor” diye konuştu

ALTINDA KORKUTAN BİLANÇO! YARI YARIYA AZALDI

560 yıllık geçmişi bulunan Kapalıçarşı, 64 cadde ve sokağı ile 2 bedesteni, 16 hanı, 22 kapısı ve 2 bin 486 dükkanı ile müşterilerine hizmet veriyor. Yaklaşık 45 bin metrekare kapalı alana sahip tarihi çarşı daha çok altın ticareti ile ön planda yer alıyor.

2010’lu yıllarda Türkiye'nin dünyaya ihraç ettiği altının yüzde 60'ı, yani yaklaşık 250 tonu Kapalıçarşı’da işlendikten sonra ihraç ediliyordu. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Fırat, yaşanan son olaylar nedeniyle bu oranın şimdilerde yüzde 30’lara gerilediğini söyledi.

DÜKKANLAR ALICI BEKLİYOR

Diğer yandan yaşanan buhran nedeniyle, Kapalıçarşı’da dükkan satışları arttı. Başkan Hasan Fırat, son yıllarda bölgedeki sermayenin yer değiştirdiğine dikkat çekerek, “300’ün üzerinde esnaf buradan gitti. Eskiden günde 40 tane zırhlı araç gelirdi. Şimdi 20 araç geliyor. Bankalar bile para getirmiyor. Bu rakamlar böyle giderse çok daha fazla kiracı bırakıp gider. Satılık dükkan sayısı artar. Burada eskiden senede 2 dükkan ancak el değiştirirdi. İflas edip çıkan hiç olmazdı. 20 yıldır buradayım bir tane iflas görmedim. Ben babam ile birlikte burada bir dükkan için 8 sene beklediğimi bilirim. Kimse satmıyordu. Ancak satışlar son dönemde çok fazla arttı. Satılan dükkan sayısı yılda 20’yi buldu” diye konuştu.

Online ilan sitelerinde hali hazırda 20’den fazla dükkan 22 milyon TL’ye varan değerlerde satışa sunuluyor.

Koronavirüs, Kapalıçarşı'yı da vurdu! Esnaf kepenk kapatıyor


Koronavirüs, Kapalıçarşı'yı da vurdu! Esnaf kepenk kapatıyor ile ilgili etiketler Kapalıçarşı esnaf Koronavirüs Korona altın
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.