Koronavirüs ilacı tartışması! Ercüment Ovalı'nın açıkladığı ilaç profesörleri ayaklandırdı

Türkiye'de ve dünyada koronavirüs aşısı ve tedavisi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Aşı ve tedavi geliştirmek için çalışmalar yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, dün gece saatlerinde ilacı bulduğunu açıklayarak herkesi heyecanlandırdı. Ancak Ovalı'nın açıklaması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Profesörler ilaçla ilgili art arda açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Dornaz alfa ilacının acilen hastaların tedavisinde klinik testlere alınması gerektiğini belirtti.

PROF. DR. ERCÜMENT OVALI'DAN İLAÇ AÇIKLAMASI

Dün gece sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Ovalı, "1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan'da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik.. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim." dedi.

Ovalı'nın bu açıklaması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Sosyal medyaya damga vuran ilaçla ilgili kimileri ilacın kutusunun 3 bin lira olduğunu ve Ovalı'nın devleti kazıklamaya çalıştığını iddia ederken, kimileri de umut sattığını söyledi.

"ORTADA HİÇBİR KLİNİK VERİ YOKKEN..."

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı acil dahiliye öğretim üyesi Prof. Dr. Tufan Tükek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ilaçla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Ortada hiçbir klinik veri yokken bir ilacı bu sıkıntılı ortamda illa ki bişey demek için ortaya atmak bilim değildir. Yazık"

Koronavirüs ilacı tartışması! Ercüment Ovalı'nın açıkladığı ilaç profesörleri ayaklandırdı

"BAŞKA BİR ÜLKEDE ZATEN BAŞLADI"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca ise başka bir ülkede ilaçla ilgili çalışmaların başlatıldığını ifade ederek şunları söyledi:

"Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibini kutluyorum lakin başka bir ülke zaten 10 nisanda klinik çalışmaya başlamış zaten, ülkemizde klinik çalışma için izin istediğini ifade ediyor ekip, umarım bu ilacın antiviral etkisi üzerine bir çalışmadır yoksa bizden bir adım önde olanlar var..."

Koronavirüs ilacı tartışması! Ercüment Ovalı'nın açıkladığı ilaç profesörleri ayaklandırdı - Resim : 2

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, mesaja verdiği yanıtta bu ilacın Covid-19 tedavisinde zaten kullanıldığını söyledi.

Demirer mesajında, “Dornase alfa 27 Mart tarihinden beri Yeni Zelanda’da ve bir çok yoğun bakım ünitesinde Kovid19 tedavisinde zaten kullanılıyor. Bu tedavi ile ilgili makale 16 Nisan 2020 de Journal of Experimental Medicine da yayınlandı” dedi.

 

Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl da, Ovalı’nın açıklaması hakkında, “Umut tacirliği her devir yaşanan şey. "Klinik çalışma yapılsın" deniyor. Fransa'da COVID için klinik çalışmada zaten kullanılan bir ilaç bu. Üzerine yayınlar var. Labda çalışılan şey etkili olsa da ilaç anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.


Çinli Moleküler biyoloji uzmanı Dr. Gongzxian Liao da, aylar önce yaptığı paylaşımla Dornaz Alfa ilacının koronavirüs tedavisinde kullabileceğini belirmişti.

Öte yandan Jonathan Spicer isimli Amerikalı doktor ise 19 Mart'ta yaptığı paylaşımda yine dornaz alfaz ilacının koronavirüs tedavisin kullanılabileceğini belirtmiş, yaptığı paylaşım çok az insan tarafından dikkate alınmıştı.

Bir Portekiz vatandaşı, 6 Nisan tarihinde yaptığı paylaşımda Dornaz Alfa ilacının koronavirüse etkisinden bahsetmiş.

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) proje yürüten Doç. Dr. Urartu Şeker de, “Fransa ilgili DNAaz enzimi ilgili 10 Nisan'da klinik çalışmaları başlatmıştı, umarız hali hazırda "repurpose" edilen ilaçlar süreci atlatma da faydalı olurlar, bilimsel süreçlerden sonra” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs ilacı tartışması! Ercüment Ovalı'nın açıkladığı ilaç profesörleri ayaklandırdı ile ilgili etiketler İlaç Koronavirüs Korona ercüment ovalı aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.