Koronavirüs en çok hangi kan grubunu etkiliyor?

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk katıldığı televizyon programında Çinlilere dayandırılan "korona vakaları içine kan grubu A olan kişiler daha fazla" iddiasını sordu. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu konuda bilimsel bir makale olmadığını, Çinlilerin bu iddiayı hangi kritere göre ortaya koyduğunun da bilinmediğini söyledi.

Yeni tip koronavirüsün ilk görüldüğü yer olan Çin'in Vuhan kenti ile Şıncın kentinde 2 bin vaka üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, Kovid-19 görülme oranı ve ağır semptom gelişme eğiliminin kan grubu A olanlarda daha yüksek olduğu belirlendi.

Yine bu araştırmada sıfır grubu kana sahip olanların ise bu virüse karşı daha dirençli olduğu gözlendi. 

Vuhan'da ölen 209 Koved-19 hastasından 85'inin A grubu, 52'sinin ise sıfır grubuna mensup olduğu görüldü. Buna göre sıfır grubu kana sahip olanlarda A grubuna göre yüzde 63 daha az ölüm gözlendiği ileri sürüldü. 

Peki, bu gerçeği ne kadar yansıtıyor?

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, bunu CNN Türk'te katıldığı programda konunun uzmanlarına sordu. 

Koronavirüs en çok hangi kan grubunu etkiliyor?

İlk olarak konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Bazı hastalıklarda böyle şeyler var" dedi bu iddiayı kendilerinin de okuduğunu ancak bir kesinlik bulunmadığını söyledi. 

Bu noktada sözü alan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan toplumdaki kan gruplarına ilişkin genel oranın belli olmadığını ifade ederek bu araştırmanın sağlıklı olmadığını savundu.

Prof. Dr. Ceyhan "Onda büyük bir sıkıntı var. Çünkü bu bilimsel bir dergide yayınlanmadı. Çinliler onu internette yayınladı. Mantıken de insanın mantığına, bilime çok uygun bir sonuç değil. Toplumdaki şeyi de vermemiş. Tamam A grubu çıkmış ama Türkiye'de insanların yarısı A grubu. Böyle bakıldığı zaman öyle çıkar." dedi. 

 

 

Koronavirüs en çok hangi kan grubunu etkiliyor? ile ilgili etiketler Çin Koronavirüs Hacettepe Üniversitesi kan grubu sıfır grubu a grubu prof. dr. mehmet ceyhan enfeksiyon
GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.