Koronavirüs aşısının patenti kalkacak mı?

Koronavirüs aşısının fikri mülkiyet haklarından vazgeçilmesi tartışmalarına Pfizer da katıldı. BionTech ile birlikte koronavirüs aşısı üreten ABD'li şirket, söz konusu teklife karşı olduklarını açıkladı.

Koronavirüs aşısına erişim sıkıntıları dünya çapında sürerken aşı üreticilerinin patent haklarından vazgeçmesiyle erişimin hızlanacağı yönünde süren tartışmalar yeni bir boyut kazandı. ABD'nin aşının fikri mülkiyet haklarından vazgeçilmesine destek vereceğini açıklaması sonrası üst üste açıklamalar geldi.

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin BioNTech şirketiyle oldukça etkili bir koronavirüs aşısı geliştiren Amerikan İlaç Devi Pfizer'den son dakika açıklaması geldi. Pfizer CEO'su Albert Bourla, Covid-19 aşılarındaki patentten feragat edilmesine yönelik ABD destekli teklife karşı olduğunu ifade etti.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Bourla, Pfizer'in ABD tarafından koronavirüs aşıları için patent korumalarından feragat edilmesi yolunda yapılan çağrıya destek vermediğini duyurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü de Berlin Yönetimi'nin Covid-19 aşılarındaki patent korumasının sürmesinden yana olduğunu bildirdi.

ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Katherine Tai, ABD'nin aşılardaki fikri mülkiye haklarından feragat edilmesine destek verdiğini duyurmuştu.

Alman ilaç firması BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin de Covid-19 aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetten vazgeçmenin doğru bir yol olmadığını, bunun yerine üretim lisansları verilmesi gerektiğini dile getirmişti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise aşıların fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasını tartışabileceklerini söylemişti.

Koronavirüs aşısının patenti kalkacak mı? ile ilgili etiketler ABD koronavirüs aşısı patent fikri mülkiyet Pfizer BioNTech
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.