Koronavirüs aşısı olmayanlar işten çıkarılabilir mi? ABD'den flaş karar

Koronavirüs aşısı olmayanları işten çıkarılıp çıkarılamayacağı yönünde daha önce çıkan tartışmaları yeniden alevlendirecek bir gelişme yaşandı New York'ta çalışan ve aşı olmayan 3 bin belediye çalışanının işten çıkarılması gündeme geldi. söz konusu karar eski belediye başkanı Bill de Blasio'nun döneminde çıkmıştı.

Eski New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun geçen yıl Covid-19 aşısı olmayan belediye çalışanlarının işlerine son vereceğiyle ilgili kararın uygulamasını yeni Belediye Başkan Eric Adams gerçekleştirecek.

New York Belediyesi’nin, zorunlu aşı talimatına uymadıkları için 3 bin çalışanının işine son vermesi bekleniyor. New York Belediyesi’nin işten çıkaracağı personel arasında polis memurları, itfaiyeciler, sağlık çalışanları ve öğretmenler de bulunuyor.

New York Belediyesi’nden yapılan açıklamada, belediye bünyesinde 370 bin kişinin çalıştığı, zorunlu aşı emrine belediye personelinin sadece yüzde birinin uymadığı belirtildi. 370 bin personelin yüzde 95’inin en az bir doz Covid-19 aşısı olduğu, geçen yılın Ekim yılında getirilen zorunlu aşı emrinin ardından belediye çalışanlarında aşı olan personel sayısının yüzde 84 oranında arttığı kaydedildi. Ekim ayından bugüne kadar 38 bin 400 belediye çalışanın en az bir doz Covid-19 aşısı yaptırdığı belirtildi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams geçen hafta, “Kimsenin görevine son vermek istemiyoruz ancak personelimizin aşılarını yaptırması gerekiyor” açıklamasını yapmıştı.

NEW YORKLULAR’DAN ZORUNLU AŞI UYGULAMASINA DESTEK

New York Şehir Üniversitesi (CUNY) Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan son ankete göre, New Yorklular zorunlu aşı uygulamasını destekliyor. Son ankete göre, New Yorklular’ın çoğu, zorunlu aşı emrine uymayanlara oldukça kızgın.

CUNY anketine katılanlar, New York’ta hizmet sektöründe çalışanlara, okul çalışanlarına, kapalı mekanlarda çalışanlara ve uçuş görevlilerine zorunlu aşı kuralının uygulanması görüşünde.

CUNY’nin anketine göre, New Yorklular’ın yüzde 54’ü zorunlu aşı olmayanlara kızgın.

Anket, katılımcıların yüzde 69'unun, kapalı mekan etkinliklerine katılmak veya okullarda çalışmak için aşı olmalarının zorunlu olduğuna inandığını ortaya koydu.

Amerika'nın Sesi'ne (VOA) göre, katılımcıların yüzde 68'i de sağlık hizmeti veren yerlerde personelin zorunlu olarak aşılanması gerektiği görüşünü paylaştı.

Ankete katılanların üçte ikisi de hizmet sektöründe yer alan bar, restoran gibi mekanlarda çalışanlar ile havayolu çalışanlarının zorunlu aşı olması gerektiğini savundu.

Ankete katılanların yarısı, aşılanmamış kişilerin halk için daha yüksek bir risk oluşturduğu için sigorta sağlık primlerinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

New Yorklular’ın yaklaşık yüzde 90'ı en az bir doz aşı olduğunu, tamamen aşılandığını ya da takviye doz yaptırdığını söylerken, yüzde 10'u hiç aşı yaptırmadığını söyledi.

Koronavirüs aşısı olmayanlar işten çıkarılabilir mi? ABD'den flaş karar ile ilgili etiketler ABD New York aşı personel işten çıkarma
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.