Koronadan daha tehlikeli! Her yıl 8 milyon insan tütünden ölüyor...

Tütün ve tütünden yapılan çeşitli ürünlerin, insan sağlığını koronavirüsten daha çok tehdit ettiği ortaya çıktı. Sağlığa Evet Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları uzmanı Profesör Doktor Elif Dağlı, 21 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nde önemli uyarılarda bulundu.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Uluslararası Tüberküloz ve Akciğer Hastalıkları Birliği’nin (The Union) yaptığı araştırma ve açıkladığı rapora göre, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan gençler, tütün bağımlılığına karşı daha savunmasız oluyorlar.

Aynı raporda, bu ülkelerde, sigara ve ısıtılan tütün satışlarının yasaklanması gerektiği belirtiliyor.

PROF. DR. ELİF DAĞLI’DAN ÇOK ÖNEMLİ UYARI!

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nde bir uyarı da, Sağlığa Evet Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları uzmanı Profesör Doktor Elif Dağlı’dan geldi.

"Bugün 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü... Sigara, nargile, e-sigara, ısıtılmış tütün ürünü ne kullanıyorsanız, bırakma zamanıdır. Akciğerlerimiz sadece hava solumak içindir.” diyen Dağlı, uyarılarını sıraladı.

 “HER YIL 8 MİLYON İNSAN TÜTÜNDEN ÖLÜYOR!”

Profesör Dağlı, sosyal medya hesabından yaptığı uyarılarda şu ifadeleri kullandı:

Tütün kullanımı yılda 8 milyon kişiyi öldürür. 1.2 milyon kişi içmediği halde pasif etkilenimden ölür.Dünyada 1.3 milyar kişi bir tütün ürünü kullanmaktadır. Bu kişilerin %80'i düşük-orta gelir düzeyindeki ülkelerde yaşar.Biz hekimler, kendi canımızı hiçe sayıp, yaşam kurtarırken; öldürücü bir ürünün yasal olarak satılmasına seyirci kalamayız.Tütün ürünleri, kullanıcısının yarısını öldürür, bağımlılık yapar, ve hala yasaldır.

“TÜRKİYE’DE 17 MİLYON SİGARA İÇİCİSİ BULUNUYOR!”

Türkiye'de 17 milyon sigara içicisi vardır. Maalesef 8.5 milyon kişi yaşamlarından ortalama 15 yıl kaybedecektir. Dünya Sağlık Örgütünün bu yıl tütünsüz dünya günü için seçtiği tema 'Gençliği endüstri manipülasyonundan koruyarak, tütün ve nikotin kullanımlarının önlenmesi' dir.

Tütün endüstrisi karlılığını dürdürebilmek için her yıl ölümüne neden oldukları 8 milyon kişinin yerine yeni müşteri bulmak zorundadır. Ergenler en iyi hedeftir.”

“TÜTÜN TÜKETİMİ EN YÜKSEK SEVİYEDE!”

Prof.Dr.Elif Dağlı,açıklamasının devamında, şunları söyledi:

”Türkiye'de çok iyi yazılmış tütün kontrol yasaları olmasına rağmen uygulama eksiklikleri nedeniyle tütün tüketimi cumhuriyet tarihinin en yüksek değerlerine ulaşmıştır.

“TÜTÜN ENDÜSTRİSİ GENÇLERİ KANDIRIYOR!”

Tütün endüstrisi gençleri nasıl cezbeder ?

1) Çocuk yiyecek aromaları kullanarak

2) Cazip tasarımlar yaparak

3) Zararı azaltılmış, temiz aldatmacısıyla,

4) Satış noktalarında şekerlerin yanına yerleştirerek

5) Tek dal satışı yaptırarak

6) Sosyal medyada etkileyiciler tutarak.

Bu arada beni gözlemekle görevlendirilen endüstri temsilcileri de nasıl bir yerde çalıştıklarını öğreniyorlardır umarım.”

Koronadan daha tehlikeli! Her yıl 8 milyon insan tütünden ölüyor...

 

 “KORONAVİRÜSTEN ÖLENLER ARASINDA SİGARA İÇENLER ÇOĞUNLUKTA!”

Prof. Dr. Elif Dağlı, daha önce yaptığı açıklamalarda da, sigara ve koronavirüs arasındaki gerçekleri de açıklamıştı.

Prof.Dr.Dağlı, ”Ağır hastalar ve kaybedilen hastalar arasında halen veya geçmişte sigara kullanan oranı yüksek bulunmuştur. Sigara içmek, Kovid-19 enfeksiyonunda olumsuz seyir ve sonuçlarla ilişkilidir." demişti

“SİGARA DUMANINDAN KORONAVİRÜS SAÇILABİLİR!”

 Yine Prof.Dr.Dağlı aynı açıklamasının devamında, ”Tütün ürünlerini soluyan Kovid-19 taşıyıcıları nefesini dışarı üflerken virüs de saçmaktadır" şeklinde konuşmuştu.

Öte yandan, dünyada her yıl 8 milyondan fazla insan tütün ve tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybederken, Solunum Derneği TÜSAD, özellikle gençleri tütün endüstrisinin taktiklerinden korumanın önemine dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun endüstriye “Sır açığa çıktı” sloganı ile savaş açtığını hatırlatan TÜSAD; 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde tüm gençleri tütün içmeyen bir nesil olmak için bu mücadeleye katılmaya davet etti.

 SİGARA DUMANINDA 7 BİNDEN FAZLA KİMYASAL BULUNUYOR!

Yapılan araştırmalarda, sigara dumanındaki nikotin kuvvetli bağımlılık yapan bir madde olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştı. Aynı zamanda sigara dumanının içinde nikotin ile beraber 7 binden fazla kimyasal madde bulunduğu da ortaya çıkarılmıştı. Yine yapılan bilimsel araştırmakarda, bu maddelerden en az 250'sinin zararlı olduğu ve en az 69'unun kansere neden olduğu da ortaya çıkarılmıştı.

KANSER VE KALP HASTALIKLARI YAPIYOR!

Bilim adamları yaptıkları araştırmalarda, bu maddelerin solunmasının, başta akciğer kanseri olmak üzere, 20’den fazla kanser ve ayrıca kalp ve solunum sistemi hastalıklarının oluşumuna da neden olduğunu,yine tütün kullananlar kadar kullanmayan ancak pasif etkilenenler de öldüklerini belirlemişlerdi.

Sigara ile yapılan bir başka araştırmada da,dünya çocuklarının yaklaşık yarısı pasif sigara dumanına maruz kaldığı ve her yıl 65 bin çocuğun pasif sigara dumanı nedeni ile ilişkili hastalıklardan hayatını kaybettiği de anlaşılmıştı.

Koronadan daha tehlikeli! Her yıl 8 milyon insan tütünden ölüyor... ile ilgili etiketler sigara Koronavirüs Korona tütün doktor Uyarı Elif Dağlı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.