Koronada hayati uyarı!

Sağlık Bakanlığı koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ürünlerin bilinçsiz kullanımında vücuda büyük zarar verebileceğine dikkat çekti. Kara, "Bu ilaçlardan elimizde reçetemiz olmadan, doktor önerisi olmadan mutlaka uzak durmamız gerekiyor. Kendi kendimize karar verip kullanabileceğimiz ilaçlar değil bunlar" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nca, koronavirüs tedavisinde kullanımı sağlanan kan sulandırıcı ürünlere bütün dünyada talep artışı yaşandı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye'deki ürünlerin birçoğunun korona tedavisi için hastanelere iletildiği ifade edilerek, "Bu mevcut durum sebebiyle serbest eczanelerimiz vasıtasıyla hastalarımıza sağlanan ürünlerin sayısında azalma yaşanabilmektedir" denildi. Öte yandan, kan sulandırıcı ürünlerin piyasada bulunabildiği ifade edildi. Uzmanlar, koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ürünleri doktor kontrolü ve takibi dışında almanın ve kullanmanın büyük sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, kan sulandırıcı ürünlerin kullanımına ilişkin oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Ateş Kara, herhangi bir ilacın bile doktor kontrolü dışında dozunda değişiklik yaparak kullanınca vücuda büyük zararlar verebileceğini ifade ederek, "Size tedavi amaçlı verilen ilacı iki katı fazla almanız halinde size zarar verebilir. Bu noktada alınan doz ana belirleyici konumunda. Bu ilaçları gerekmedikçe asla kullanmamak gerekiyor. Kanamaya dahi sebep olabilirler. Kanı sulandırma görevi görüyor, akışkanlığında artışa neden oluyor, amacı bu; fakat biraz fazla kullanma halinde kanamaya sebep olabilir. Bu çizgiyi bizim ya da sizin belirlemeniz mümkün görünmüyor. Mutlaka sizi takip eden hekimin önermesi ve önerdiği miktarı önerdiği şekilde kullanmanız gerekli" ifadelerini kullandı.

'ASLA KULLANMAMALIYIZ'

Ateş Kara, bu tür ilaçların kullanım zamanını uzatılmasıyla da riskin oluşabileceğini ifade ederek, "Ağrı kesiciyi biz çok rahat kullanıyoruz, bunu bile siz bir tablet yerine 2 tablet alırsanız, almanız gereken süre 6 saatte 1 ise siz 2 saatte bir alırsanız çok ciddi yan etkileri, hatta kayıplara neden olabilecek yan etkileri meydana gelebilir. Doktor tavsiyesi olmadan, eczacı arkadaşlara danışıp nasıl kullanılacağından bilmeden bu ilaçları asla ve asla kullanmamamız gerekir" diyerek uyarıda bulundu.

'KENDİ KENDİMİZE KARAR VERİP KULLANABİLECEĞİZ İLAÇLAR DEĞİL'

Kara, gerekmedikçe kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kan sulandırıcıları kullanırken büyük riskler olabilir, gerekmediği sürece kendi kararımızla böyle ilaçları kullanmamız fayda sağlar mı, hayır sağlamaz. Bugün aşıları tartışıyoruz ve diyoruz ki 'istemediğimiz etkisi olabilir mi', aşı ile karşılaştırdığımızda kat kat değil yüzlerce kat riski bulunuyor. Bu ilaçlardan elimizde reçetemiz olmadan, doktor önerisi olmadan herhangi bir şekilde bize 'şu şekilde kullanın' denilmeden kesinlikle uzak durmamız gerekiyor."

Koronada hayati uyarı! ile ilgili etiketler Sağlık Bakanlığı Hap Korona aşı kan sulandırıcı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.