Korona tedbirlerinde B ve C planı yolda

Türkiye'de koronavirüs tablosunda tüm çıplaklığı ile görülen tehlikeli yükseliş akıllara 'sırada tam kapanma mı var?' sorusunu getiriyor. Birçok uzmana göre hafta içi sokağa çıkma yasağı, şehirler arası seyahat kısıtlaması, AVM'lerin kapanması gibi birçok tedbiri önümüdeki günlerde görebiliriz. Geçtiğimiz hafta yeni tedbirler alan hükümetin önünde B ve C planlarının da olduğu biliniyor. İşte artış önlenemezse devreye girecek olan o planlar...

Sağlık Bakanlığı son koranavirüs tablosunu açıkladı. Buna göre vaka sayısı 29 binin, hasta sayısı 6 binin ölüm sayısı üse 170'in üzerinde. 

Bu rakamlarda gösteriyor ki sıkıntı büyük.

Salgında düne kadar maske mesafe hijyen üçlüsüne yönelik tam uyum çağrıları yapılırken pozitif vaka sayısı yerine sadece hasta sayısı veriliyordu. Ve dün ilk kez vaka sayısı verildiğinde görüldü ki tehlike görünenden daha büyük. 

Çarşamba günü 28 bini, perşembe günü ise 29 bini aşkın vaka açıklanması sadece 2 günlük veriye göre 57 bin virüs bulaştırabilecek kişinin aramızda olduğunu ortaya koydu. 

Türkiye'nin bugüne kadar vaka sayısı açıklamadığı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasına göre vakalar hasta sayılarının yaklaşık 5 katı olduğu düşünüldüğünde şu an Türkiye'de 2 milyonu aşkın pozitif vaka sayısına ulaşıldığını söylemek mümkün. 

VAKA SAYISI HASTA SAYISININ 5 KATI

Şu ana kadar toplam vaka bildirilmediği için bu hesabı Bakan Koca'nın çarşamba günü ilk kez vaka sayılarını bildirirken kurduğu hasta sayısı toplam vakaların yüzde 20'si ifadesine göre yapabiliyoruz. 

Şu ana kadar Türkiye'nin açıkladığı hasta sayısı 474 bin 606 olduğuna göre Koca'nın verdiği ortalama değere göre bu sayısının 5'le çarpılması gerekiyor. Bu durumda da ortaya 2 milyon 373 bin 30 sayısına ulaşılıyor. Ancak bunun net bir bilgi olmadığı salgın boyunca belli iniş ve çıkışlar yaşanmış olabileceğini de değerlendirmek gerekiyor. Üstelik bu kişilerin büyük kısmının artık virüs taşımadığını da ifade etmek gerekiyor. 

Ancak son iki günde açıklanan 57 bin rakamı da haliyle oldukça yüksek. Salgının başından bu yana vurgulandığı gibi semptomatik her vakanın ortalama 3 kişiye virüsü yayma durumu gerçekleştiğinde kısa süre içinde bu rakam 3'e katlanabilir. 

İşte son günlerde alınan tüm tedbirler teması azaltıp, artışı durdurmaya yönelik. 

Peki, ya artış durdurulamazsa. 

İşte bu durumda hükümetin önünde B ve C planları bulunuyor. Uzmanlar geçtiğimiz hafta açıklanan tedbirlerin sonucunun önümüzdeki hafta netleşeceğini ifade ediyor. İşte bu veri sonraki haftalarda tedbirlerin daha da sıkılaşıp sıkılaşmayacağını gösterecek. 

B VE C PLANLARINDA NE VAR?

Hükümet salgının hızının kesilmemesi durumuna karşı B ve C planlarını hazırlamış durumda.

İlk aşamada B planı olarak, spor salonları kapanacak, park ve bahçelere kısıtlama getirilecek. Sokağa çıkma kısıtlamasının saat ve günleri genişletilecek.

Buna göre; sokağa çıkma kısıtlaması sadece hafta sonu ile sınırlı kalmayacak ve hafta içi de uygulanacak.

Sonraki aşamada ise C planı olarak sokağa çıkılan saatler daraltılacak, AVM'ler kuaförler başta olmak üzere bazı yoğunluğa sebep olan ya da yakın temas gerektiren riskli işletmelerin kapatılması gerekecek. Virüsün iller arasında yayılımını önlemek amacı ile şehirler arası seyahat kısıtlaması getirilecek. 

 

 

Korona tedbirlerinde B ve C planı yolda ile ilgili etiketler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kovid-19
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.