Korona sonrası spora hemen başlamayın!

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Sönmez, Kovid-19 geçirenlere spor uyarısı yaptı. Hastalığı geçirenlerin yaklaşık yüzde 20-30'unda kalp hasarı saptandığını ifade eden Sönmez, bu nedenle aktif spora hemen başlanmaması gerektiğini söyledi. Prof. Sönmez, bir de iyi haber verdi. Lilly's firması tarafından laboratuvarda geliştirilen monoklonal antikor tedavisinin hastalarda viral yükü azalttığını ve hastaneye yatışı düşürdüğünü ifade etti.

30 milyona yakın insanın enfekte olduğu yeni koronavirüsün hastalarda çeşiti hasarlara yol açtığı biliniyor. Kovid-19'un hasar verdiği organlardan biri de kalp. 

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Sönmez, sosyal medya hesabından koronavirüs hastalığını atlatanlara bu konuda önemli uyarılarda bulundu. 

Hastalığa yakalananların yüzde 30'u kadarının kalp hasarı yaşadığını belirten Sönmez, asemptomatik hastalarda bile bu hasarın görülebildiğine işaret etti. Oluşan kalp kası iltihabı nedeniyle organın fazla zorlanmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Sönmez, hastalık sonrası hemen aktif spora başlanmaması gerektiğini aksi takdirde ölümcül sonuçları olabileceği uyarısında bulundu. 

İşte Sönmez'in bu konudaki paylaşımları:

"Covid 19 nedeniyle hastaneye yatan insanların, yaklaşık %20-30’unda kalp hasarı saptanıyor ( miyokardit).

Dahası hafif geçiren hatta asemptomatik geçirenlerde de olabiliyor.

Bu hasarın virüsün kendisinden mi, oluşturduğu bağışıklık yanıtından mı olduğu net değil.

Ancak kalp kası iltihabı nedeniyle zayıflayan kalbi fazla zorlamamak gerekir.

Aksi halde; ritim bozukluğu, kalp durması ve ölüme neden olabilir.

Bu nedenle hastalığı geçirenler hemen aktif spora başlamamalı."

 Korona sonrası spora hemen başlamayın!

Prof. Dr. Güner Sönmez Kovid-19 hastalarına bir de iyi haber verdi. Lilly's firması tarafından geliştirilen yeni antikor tedavisi hakkında bilgi veren Sönmez, laboratuvarda geliştirilen bu tedavinin hastalardaki virüs yükünü azalttığını ve hastaneye yatış oranını düşürdüğünü söyledi. 

İşte Sönmez'in 9 aydır dünyayı sarsan koronavirüse karşı geliştirilen yeni tedavi ile ilgili verdiği bilgiler:

"İyi haber;

Lilly’s firmasının geliştirdiği, #SARSCoV2 ye spesifik olan monoklonal antikorların, viral yükün azalmasını hızlandırdığı ve hastaneye yatış oranını azaltabileceği belirtiliyor.

300’ü hasta, 150’si kontrol grubu olmak üzere 450 kişilik çalışma.

Bu antikorlar laboratuvarda özel olarak üretiliyor, birinden alınmıyor.

Bu bir ilaç tedavisi, aşı değil.

Bu çalışmada antikor verilen 300 hastanın sadece 5’i , 150 kişilik kontrol grubunun ise 9’u hastaneye yatmak zorunda kalmış."

Korona sonrası spora hemen başlamayın! - Resim : 2

Korona sonrası spora hemen başlamayın! ile ilgili etiketler Prof. Dr. Güner Sönmez kovid-19 kalp hasarı miyokardit monoklonal antikor Lilly's SARSCoV2
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.