Korona için yeni çözüm

Birçok ilaç ya da aşı kullanımı öncesinde belli ısıların altında saklanamıyor. Koronavirüs aşıları da benzer bir özelliğe sahip. Koronavirüs aşısının en düşük eksi 70 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor. Ancak bu durum ülkeleri zorlu bir sınavla da karşı karşıya bırakmış durumda. Rusya, aşıların bir bölümünün dondurularak kurutulacağını duyurdu.

Koronavirüs aşılarının eksi 70 santigrat derece gibi düşük sıcaklıklarda muhafaza edilmesi zorunluluğu, dozların tüm dünyaya sevkinin nasıl gerçekleştirilebileceği ve nasıl depolanacağı sorununu da peşi sıra getirmiş durumda.

Deutche Welle Türçe'nin haberine göre, üretilen aşıların dünyanın çeşitli noktalarına ulaştırılmasında büyük bir lojistik sorun haline gelen bu durumla ilgili Rusya'nın bir çözümü var. 

Rusya, geliştirdiği Sputnik V aşısının sevkini kolaylaştırmak üzere aşının dondurularak kurutulması (liyofilizasyon) yöntemine baş vurmayı planlıyor. Aşıyı geliştiren Gamelaya Enstitüsü'ne göre Rus aşısının eksi 18 derece ve altında muhafaza edilmesi şart.

BionTech ve Pfizer'in aşısının muhafazası için gerekli sıcaklık ise eksi 70 derece olarak açıklanmıştı.

Rus aşısının geliştirilmesi ve pazarlanmasında faaliyet gösteren Rus Doğrudan Yatırımlar Fonu'nun Başkanı Kiril Dimitriyev, konunun kısa süre içinde ana odak noktası haline geleceğini vurgulayarak kaç dozun kurutulacağının henüz belli olmadığını söyledi.

"ŞUBAT'TAN İTİBAREN AĞIRLIK VERİLECEK"

Dimitriyev, "Yaklaşık olarak Şubat ayından itibaren büyük ölçüde kurutulmuş aşı üretimine geçilmesini bekliyoruz. Çoğunluk olmasa da önemli miktarlarda aşı kuru şekle dönüştürülecek" ifadesini ullandı.

Dimitriyev, aşının kurutulmuş halinin sıvı haliyle aynı bağışıklık tepkisini verdiğinin araştırmalarla kanıtlandığını vurguladı.

Dondurularak kurutulan aşıların 2 ila 8 santigrat derecelik sıcaklıkta muhafaza edilebileceği, aşılama işlemi öncesinde yeniden sulandırılarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Rusya Sputnik V aşısından bu yıl içinde 2 milyon doz üretmeyi, üretimi ilkbahara kadar ayda 15 milyon doza çıkarmayı hedefliyor.

Rusya eylül ayında aşı lojistiğiyle ilgili bir deneme yapmış ve küçük miktarda aşılar ülkenin her bölgesine ulaştırılmıştı. Denemede konteynerlerdeki sıcaklığın eksi 18,5 derecede dört güne kadar sabit tutulabildiği ortaya çıkmıştı. Bilim insanları, konteynerler içindeki sıcaklığın birkaç dakika, hatta saniyeliğine bile değişmemesi gerektiğine, yarım derecelik değişimin bile aşının kalitesini bozabileceğine işaret ediyorlar.

Korona için yeni çözüm ile ilgili etiketler Sputnik V aşı kurutulmuş aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.