Korona günlerinde hayati önem taşıyor! İşitme cihazı kullanan yaşlılara önemli uyarılar

Koronavirüs salgını döneminde evlerinden çıkamayan yaşlılar, işitme cihazlarına ulaşmakta da güçlük yaşıyor. Konuya ilişkin yaşlıların problemlerini dile getiren İşitder Dernek Başkanı Ersin Oray, 3 uyarıda bulundu.

Türkiye’de  60 yaş üzeri işitme sorunu yaşayan ve fazla sayıda işitme cihazı kullanan yaşlı bulunmakta.

Bunlardan bir kısmı ise yalnız yaşamakta. Evlerinde kalmaya mecbur oldukları karantina günlerinde çevreleriyle ilişki kurmak için duyma yetileri hayati önem taşımakta. Gelen telefonları, kapı zilini ya da izledikleri yayınları sağlıklı duyabilmeleri hem kendileri hem de onlarla ilgilenen çevreleri için çok önemli. Keza şu günlerde iletişimlerin büyük kısmı telefon ve görüntülü haberleşme üzerinden olmakta. İşitme sorunu olan bir yakınımızın cihazında sorun yaşaması adeta hayatını kabusa çevirebilir veya dış dünya ile bağlantısını kesebilir. Bu konu ile ilgili olarak İşitder Dernek Başkanı Ersin Oray, özellikle şu günlerde işitme cihazları ile ilgili şu noktalara çok önem verilmesi gerektiğini belirtti :

-İşitme cihazı pilinizi elinizde yeterli miktarda bulundurun. Şubelere gitmek yerine evinize sipariş verin.

-İşitme cihazınızın filtresini düzenli olarak temizleyin, tıkanan filtreleri yenileyin.

-Kulak kalıbınız kulak kiri ile tıkanabilir, kalıp hijyeniniz için haftada bir kez ılık sabunlu su ile kalıbınızı yıkayın, kalıp tüpünüzü temizleyin ve gerekirse yenisi ile değiştirin.

 İşitder Dernek Başkanı Ersin Oray ayrıca şunları belirtti, “İşitme cihazının kullanımının yıllık yaklaşık 250 bin civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Fakat işitme kaybı sorununu yaşayan insanların milyonun üzerinde olduğunu çok rahat söyleyebiliriz… İşitme kaybı doğuştan itibaren olabiliyor. Nörolojik etkilenmeleri açısından tartıştığımız zaman 60 yaş üstü grubu kast ediyoruz. Özellikle 65 yaş üstündeki insanların yüzde 30'unda işitme kaybı görülürken, 70 yaşına gelindiğinde yüzde 50'sinde işitme kaybı görüyoruz. Onun için özellikle 60 yaş üstü grup daha ciddi risk taşıyor. Bu riskin ortadan kaldırılması için takiplerin mutlaka yaptırılması gerekiyor"

Şayet kendi başınıza sorununuzu çözemiyorsanız mutlaka yetkili bir işitme merkezini arayın. Elinizde olmayan filtre ve kulak kalıbı tüpü gibi malzemeler için işitme merkezinden sipariş verebilirsiniz. Bunları cihazınıza takma konusunda işitme uzmanınızdan görüntülü görüşme yoluyla anlatmasını isteyebilirsiniz. Telefonda rahatlıkla görüşemiyorsanız işitme merkezlerine varsa Whatsapp hatlarından da yazarak ulaşabilirsiniz. İşitme cihazınızla telefonu ya da televizyonu rahat duyamıyorsanız, cihazınızla uyumlu kablosuz aksesuarlarla ilgili işitme merkezinizden bilgi alın. Evinizden çıkmayarak da işitme cihazı ve kablosuz aksesuar almanız mümkün. Bunun için evde bakım hizmeti sağlayan işitme merkezlerini tercih edin.

 

Korona günlerinde hayati önem taşıyor! İşitme cihazı kullanan yaşlılara önemli uyarılar ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona işitme cihazı yaşlı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.