Korona bağışıklığı ne kadar sürüyor?

Tüm dünya 80 milyonu aşkın kişiye bulaşan, 1,7 milyon insanı öldüren koronavirüse karşı geliştirilen aşıların yaygın şekilde kullanılmasını bekliyor. Peki, aşı yoluyla ya da enfekte olarak koronaya karşı antikor geliştiren kişiler ne kadar süreyle bağışıklık kazanıyor? Bilim insanları herkesin merak ettiği bu sorunun cevabını verdi.

Avustralyalı bilim adamlarının Kovid-19 geçiren hastaların virüse karşı ne kadar süre bağışıklık kazandığına ilişkin yürüttükleri araştırmanın sonuçlarını, "Science Immunology" dergisinde yayımlandı.

Monash Üniversitesi, The Alfred Hastanesi ve The Burnet Enstitüsünün birlikte yürüttüğü çalışma sırasında Kovid-19 teşhisi konulan 25 hastadan ve virüse yakalanmayan 36 kişiden alınan kan örnekleri incelemeye alındı.

Kovid-19 hastalarının kan örneklerinde, semptomlar görülmeye başlandıktan 20 gün sonra, antikorların etkisini yitirdiği belirlendi.

Araştırmada antikorlar gitse de hafıza B hücrelerinin kalmaya devam ettiği, bu hücrelerin de Kovid-19'a karşı 8 ay bağışıklık sağladığı gözlendi.

Monash Üniversitesinden immünolog Menno Van Zelm, aşının yarattığı bağışıklığın ne kadar süreceği konusunda soru işaretleri bulunduğuna işaret ederek, yürüttükleri araştırmanın, aşının uzun vadede koruma sağlayacağına dair büyük bir umut verdiğini söyledi.

Korona bağışıklığı ne kadar sürüyor? ile ilgili etiketler aşı antikor bağışıklık
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.